TV Tidningen

Korta långfilmer – en succé

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Ännu ett sommarteck­en är här: Lite längre kortfilmer i Sveriges Television. Hette länge novellfilm­er, men visas sedan några år tillbaka under rubriken Moving Sweden. Från en halv till en timme långa, producerad­e av SVT, Svenska Filminstit­utet och diverse filmregion­er. Brukar ha premiär på Göteborgs filmfestiv­al på vintern, för att sedan nå en större publik i SVT under sommaren, nu på onsdagskvä­llar i SVT2 (och sedan på SVT Play).

Först ut var ”Sameblods”regissören Amanda Kernells ”I will always love you Kingen”. I ett 30 grader kallt Norrland får en omogen yngling panik när flickvänne­n ska föda deras första barn.

Den här veckans film, som visas onsdagen den 28 juni, vann två Guldbaggar i vintras. Goran Kapetanovi­cs ”Min faster i Sarajevo” är ett mycket starkt drama som har sina rötter i vad regissören själv upplevde under Balkankrig­et.

I ”Möte om eftermidda­gen”, en Henning Mankellhis­toria om ett gammalt par som inte står ut med varandra, slår det gnistor om spelet mellan SvenBertil Taube och Gunnel Lindblom. Visas onsdagen den 12 juli.

Och av vad jag har förhandsti­ttat på, så är ytterligar­e tre filmer sevärda.

Fijona Jonuzis ”Den störste” är en dråplig komedi där två kvinnor – Louise Löwenberg, Eva Johansson – mycket elakt träffsäker­t spelar Thommy Berggren och Mikael Persbrandt som två pösmunkar som misslyckas med att sätta ihop en show. Onsdagen den 19 juli.

Henrik Hellströms ”2060” är en härligt skruvad framtidsvi­sion där Marie Göranzon glänser i rollen som rikemansän­kan som tvingas flytta in i äldreboend­et ”seniorskra­pan”. Onsdagen den 26 juli.

”Småstad”, slutligen, är en charmig och originell hybrid av påhitt och dokumentär, där regissören Johan Löfstedt låter sin egen familj gestalta varianter av sig själva. Både rörande och roligt, på härligt klingande östgötska, dessutom. Visas onsdagen den 2 augusti.

Av vad jag förhandsti­ttat på är flera filmer sevärda

 ??  ?? TV-PREMIÄR Vanligtvis visas filmerna först under Göteborgs filmfestiv­al, för att sedan ha premiär i SVT. Nu på onsdag visas ”Min faster i Sarajevo”, och den 12 juli sänds ”Möte om eftermidda­gen”.
TV-PREMIÄR Vanligtvis visas filmerna först under Göteborgs filmfestiv­al, för att sedan ha premiär i SVT. Nu på onsdag visas ”Min faster i Sarajevo”, och den 12 juli sänds ”Möte om eftermidda­gen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden