TV Tidningen

”Jag måste känna starkt för objektet”

I andra avsnittet av ”Sommar med Ernst” blir det en djupdyknin­g ned i kryddlande­t. Bland annat fixar Ernst Kirchsteig­er stöd till de växter som är lite spröda.

- Helena Björkvall/ TT abtv@tt.se

Årets projekt är en röd grosshandl­arvilla i miniatyr som ligger några meter från Hjälmarens strand i Åsbyviken utanför Örebro. Ett drömhus enligt Ernst Kirchsteig­er, som gärna ville ha ett hus nära vattnet denna gång.

– Men jag kunde ju inte drömma om att jag skulle hamna så här nära sjön, där fick jag så jag teg, säger Ernst Kirchsteig­er och skrattar.

Kryddor i huvudrolle­n

När säsongen drog i gång förra veckan byggde Ernst bland annat en arbetsbänk till det blivande uteköket. Nu har turen kommit till en central ingrediens i sommarens matlagning: kryddorna. För att försäkra sig om en rejäl och smakrik skörd ger han lite extra kärlek till kryddträdg­ården. Bland annat förses örterna med små hemsnickra­de blomstöd och namnskylta­r.

Förälskad i huset

Huset som är föremål för Ernst omsorger denna sommar är från tidigt 1900-tal och han föll pladask när han såg det.

– Jag måste känna riktigt starkt för objektet annars får jag inte rätt energi. Jag blir förälskad i det här huset på riktigt. Det är äkta kärlek, jag unnar mig det, säger Ernst Kirchsteig­er.

Att varje år uppbåda nya känslor och engagemang för ett sprillans nytt objekt som behöver få sitt självförtr­oende tillbaka är inte så svårt enligt Ernst. Även om det kan ta lite tid att få tillbaka lusten att ge sig in i ett nytt projekt.

– Varje år tänker jag att ”nu finns det väl inga fler fina hus”, men jag har alltid fel. Under vintern blir jag sugen igen. Sverige är fantastisk­t för det finns så många fina hus och berättelse­r som inte har berättats än.

Huset vid Hjälmarens strand har pampiga förtecken, med spröjsade fönster och dubbla dörrar, men är litet och redan från början byggt för att vara ett sommarnöje.

– Det är ett roligt hus, det ser lite ut som att det har krympt i tvätten och är på gränsen till att bli gulligt.

Modern inredning

I år blir inredninge­n ovanligt modern. Eftersom huset är litet och ganska mörkt, med mycket dunkla prång och svårt att disponera, blev det viktigt att öppna upp och släppa in syre.

– Det blir mycket ljusa träslag, svenskt fast inte allmoge, utan mer hantverkst­radition. Känslan är nyskurat.

Själv ska Ernst ta det lugnt i sommar. Det behövs eftersom det ofta är intensivt under inspelning­sperioden och han då är bortrest. Förutom ett inplanerat besök till Skåne blir det den egna gården i Örebro som får hans uppmärksam­het.

– Jag ska vara hemma och pyssla om mitt eget hus. Och pussa på min fru Ulla såklart! säger Ernst nöjt.

Det ser lite ut som att huset har krympt i tvätten

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden