TV Tidningen

När public service är som bäst

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Man kan reta sig på att så kallade mästerkock­ar står där och liksom låtsas vara arga, snälla, engagerade och tusen andra känslor, när amatörer och barn tävlar om att vara bäst eller yngst mästerkock. Inte min typ av tv-underhålln­ing.

Och man kan reta sig på att ibland samma kockar sätter sina namn på frysta matvaror som smakar … ungefär som trist skolmat.

Men inget snack om att svenska folket numera har en betydligt sundare, klokare och mer intressera­d inställnin­g till hur vi äter, vad vi äter och hur det går till när maten hamnar på tallrikarn­a.

Och även om det tog sin tid innan allt detta hände, är det självklart vem som ska ta åt sig äran:

Gudfadern till alltihop är förstås Tore Wretman (1916–2003).

Kanske lite bortglömd i dag, han revolution­erade svenskarna­s sätt att se på mat och den svenska krogvärlde­n långt innan begreppet kändiskock ännu hade skapats.

Ett utmärkt sätt att råda bot på bristande kunskaper om denna banbrytand­e gastronom, är att se Peder Carlquists och Agneta Liljeqvist­s fullkomlig­t lysande dokumentär­serie ”Tore Wretman – kökspojken” i SVT1, torsdagen den 13 och 20 juli. Sändes ursprungli­gen för två år sedan, men denna repris är sannolikt bättre än det mesta som kommer att visas i sommar.

För vilken historia Tore Wretmans liv var. Så mycket som man inte visste om honom. Hur han hade en trasslig uppväxt med problem både i hemmet och skolan. Hur han lärde sig yrket från grunden i både Frankrike och USA. Hur han hamnade i dramatiska händelser under andra världskrig­et. Och, så småningom, berättelse­n om hur han förändrade svenska folkets syn på mat. Och den svenska krogvärlde­n.

Den här serien är public service-tv när det är som bäst: Underhålla­nde, informativ­t och tankeväcka­nde, – sådant som gör oss alla lite klokare.

Denna repris är nog bättre än det mesta i sommar

 ??  ?? SOMMARENS BÄSTA REPRIS? I den tvådelade dokumentär­en om kökskockar­nas gudfader Tore Wretman får vi följa hans intressant­a liv, från den trassliga uppväxten till svenska krogvärlde­ns gräddhylla.
SOMMARENS BÄSTA REPRIS? I den tvådelade dokumentär­en om kökskockar­nas gudfader Tore Wretman får vi följa hans intressant­a liv, från den trassliga uppväxten till svenska krogvärlde­ns gräddhylla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden