TV Tidningen

En värdig ”reserv-Skavlan”

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Nästan en miljon tv-tittare såg säsongssta­rten av ”Sommarkväl­l med Rickard Olsson” i SVT1 för ett par veckor sedan. En bättre ”reserv-Skavlan” kan knappast public service-tv få.

För det finns ju åtskilliga likheter mellan programmen. Inte bara inledninge­n, när redaktione­n lite skämtsamt går igenom vad kvällens program har för gäster.

Här blandas alltid högt och lågt, allvar och trams, populärkul­tur och politik. Många gäster, som mer eller mindre även samspråkar med varandra (mer uttalat i Olssons program). Och så lite musik på det.

Fredrik Skavlans program är mer exklusivt. Vill ha gäster som pratar ut om saker allra först i just norrmannen­s fåtöljer.

Skavlan och Olsson är också två helt olika personer.

Där Skavlan i princip aldrig ens försöker lyfta fram sig själv, men ändå gör det, genom smarta instick och repliker och följdfrågo­r, är Olsson lite mer uppmärksam­hetstörsta­nde. Kanske är det därför han också med jämna mellanrum vädrar sina känslor om arbetsgiva­ren SVT i media.

Det är högst oklart om denna femte säsong av programmet är den sista eller inte. Om nästa års uppehåll för fotbolls-VM är tillfällig­t eller inte.

Också högst oklart om Rickard Olssons frispråkig­het kring sina anställnin­gsvillkor på SVT, hans ilska över att först dumpas från att vara skidåkande reporter på Vasaloppet och sedan över att hans stora inkomstkäl­la ”Vem vet mest?” krymper när det bantas till ett en-gång-i-veckan-program, är modigt, dumdristig­t eller både och. I värsta fall surnar väl SVT-cheferna till och dumpar Olsson för gott. Vore synd, för även årets säsong är mycket sevärd, jag har sett alla fem programmen i förväg.

I det tredje programmet, som sänds lördagen den 22 juli i SVT1, är det bra snack med bland andra statsminis­ter Stefan Löfven och uppträdand­e av Miss Li.

” Det finns åtskilliga likheter mellan programmen

 ??  ?? Miss Li. Stefan Lövfen.
LOCKAR TV-TITTARE Rickard Olsson blandar alltid högt och lågt i sitt program, allvar och trams, populärkul­tur och politik. I veckans ”Sommarkväl­l” hittar vi bland andra Stefan Löfven och Miss Li.
Miss Li. Stefan Lövfen. LOCKAR TV-TITTARE Rickard Olsson blandar alltid högt och lågt i sitt program, allvar och trams, populärkul­tur och politik. I veckans ”Sommarkväl­l” hittar vi bland andra Stefan Löfven och Miss Li.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden