TV Tidningen

”Jag har lyssnat på alla Cornelis skivor”

Den 8 augusti skulle trubaduren Cornelis Vreeswijk ha fyllt 80 år. Plura Jonsson hyllar honom i ”Allsång på Skansen”. – Jag är en stor beundrare, han var fantastisk, säger Plura om vissångare­n.

- Emilie Törnqvist/ TT abtv@tt.se

Tisdag 20.00

Sommar betyder turné för rockvetera­nen Plura Jonsson. Men i år är inget som vanligt. Han är ledig, och befinner sig i stugan på landet och återhämtar sig från diskbråck.

– Sommaren 1993 var jag ledig, annars har jag spelat varenda sommar. Nu tar jag det lugnt, går runt och påtar i trädgården, odlar tomater – och åker på diskbråck, säger han.

Han avbryter påtandet för att gästa ”Allsång på Skansen”, och hylla visartiste­n Cornelis Vreeswijk (1937–1987) som skulle ha fyllt 80 år samma dag. Samma kväll uppträder också Jack Vreeswijk, Janice, The Sounds och Lisa Ekdahl & Adam Pålsson.

Har gjort tolkning

Plura har en speciell relation till Cornelis Vreeswijk, eftersom hans band Eldkvarn fick en hit med sin rockiga tolkning av låten ”Somliga går med trasiga skor” 1988.

– Min storasyste­r köpte hans skivor redan från början, jag såg honom för första gången när han slog igenom. Jag har lyssnat på alla Cornelis skivor. Det är fantastisk­t att en holländare behärskade det svenska språket så som han gjorde, säger Plura.

Vad tror du att han skulle tycka om er version?

– Jag tror att han skulle ha gillat den, det hoppas jag. Jag vet inte om han brydde sig så mycket vad andra gjorde med hans musik. Han gjorde sina inspelning­ar, sedan gick han och överlät till andra att mixa. Han lade sig inte i så mycket.

Som ett vakuum

Rockbandet Eldkvarn, som Plura har frontat sedan 1971, ligger på is och Plura beskriver sin tillvaro som en övergångsp­eriod.

– Det känns konstigt att avbryta något som man har hållit på med hela livet, man hamnar i ett slags vakuum. Förut rullade allt på av sig självt, nu ska man ta beslut. Jag tillåter mig själv att flyta omkring, säger han.

Sätter upp show

Nya saker väntar. Under våren turnerade han under egen flagg med nya musiker. Till hösten intar de Scalateate­rn i Stockholm med föreställn­ingen ”Plura – En man av hjärtat”. Pluras son Axel Jonsson Stridbeck är ny kapellmäst­are och gitarrist.

– Det är jättekul, han håller ordning på pappa när vi ska spela. Bandmedlem­marna är så pass mycket yngre än mig, så de har en

väldig entusiasm. Det är en fröjd att spela med dem.

I den nya föreställn­ingen varvas musik med berättelse­r om låtarna.

– Det är nytt för mig att ha ett manus, jag är lite nervös, säger Plura.

Men just nu råder alltså sommarlugn. Plura har fått smärtstill­ande så att han kan röra sig, och han längtar efter regn över tomaterna.

– Jag tror att det är bra att vara borta från spelandet ett tag, då blir det mycket roligare när man står på scen igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cornelis Vreeswijk. Vreeswijk och Fred Åkerström. Jack med pappa Cornelis 1971.
Cornelis Vreeswijk. Vreeswijk och Fred Åkerström. Jack med pappa Cornelis 1971.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden