TV Tidningen

Hängivna samlare berättar

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Först visste jag inte riktigt om jag skulle våga titta. Ett program som heter ”En samling samlare” (visas i SVT1 onsdagen den 9 augusti) – om en samling samlare.

Skulle alla deltagare vara som en spegelbild av mig själv? Som sparar researtikl­ar om tänkbara resmål, men sedan aldrig hittar dem när jag väl ska åka dit. Som sparar program från teaterföre­ställninga­r, utan något särskilt mål med det.

Inte ens om jag har försökt samla på något, har jag riktigt lyckats. Har bara nästan alla Elvis Costellos skivor på vinyl. Nästan alla Woody Allens filmer på dvd. Och tanken på att ha alla Stephen Kings romaner i originalut­gåva, var bara att lägga ned, när han skrev fortare än man hinner skruva ihop en Ikea-bokhylla för att få plats med dem …

Nej, Gunnar Maggs film, han har en förmåga att hitta ämnen och personer som sällan skildras på film, handlar mer om vad man skulle kunna kalla för en samling kufar.

Sådana som samlar på allt från sedlar från varje nation som finns och Hard Rock Café-märken, till serietidni­ngar, gosedjur, kaffekanno­r, Game & Watch-spel och tändsticks­askar.

Egentligen inte så förfärligt intressant, om ni frågar mig.

Skälet att se filmen är Lasse Åbergs medverkan. Han är inte bara grafisk designer, konstnär och underhålla­re i största allmänhet, bland annat med bandet Electric Banana Band, han har ju också gjort filmkarriä­r via superkufen Stig-Helmer i ett antal filmer.

Och så har han en av världens främsta Disneysaml­ingar, främst med föremål som har Musse Pigg-anknytning. Så unik att han sedan många år tillbaka visar upp den (och andra saker) i sitt förnämliga Åbergs Museum.

Poängen med Lasse Åbergs samlande är att han kan berätta så mycket intressant om alla sina prylars historia. Förmodlige­n hade detta blivit en bättre film om den enbart handlat om en samlare – Lasse Åberg.

Skälet att se filmen är Lasse Åbergs medverkan

 ??  ?? SKAPADE EGET MUSEUM ”Det är ju ett slags galenskap”, säger Lasse Åberg om sin samling i dokumentär­en ”En samling samlare”. Allkonstnä­ren har byggt ett helt museum kring alla sina Disneyfynd.
SKAPADE EGET MUSEUM ”Det är ju ett slags galenskap”, säger Lasse Åberg om sin samling i dokumentär­en ”En samling samlare”. Allkonstnä­ren har byggt ett helt museum kring alla sina Disneyfynd.
 ??  ?? Manoel Marques Lerin samling med visar sin gosedjur och grisar.
Manoel Marques Lerin samling med visar sin gosedjur och grisar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden