TV Tidningen

”Bakprogram väcker inspiratio­nen”

Starten på ”Hela Sverige bakar” blir dramatisk. Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson i juryn var nämligen oeniga om vilka tolv som skulle gå vidare från castingen.

- Linda Welin-Berger/ TT abtv@tt.se

Tilde de Paula Eby berättar att de tävlande blev överraskad­e när de kom till den första inspelning­en och insåg att de var fjorton – men att det bara fanns tolv arbetsbänk­ar.

– Hur vi löste det? Ja, det får man se i premiären, säger programled­aren hemlighets­fullt.

Upplägget i årets tävling är som förut: I varje avsnitt ska deltagarna prestera sitt bästa i två deltävling­ar. I paradbaket får de göra något som de har kunnat öva på i förväg. I den tekniska utmaningen får de uppgiften och ingrediens­erna på plats. Den som gör sämst ifrån sig i varje program åker ut, och den som hänger kvar längst under säsongen får ge ut en bakbok.

Hyllar deltagarna

Vid en jämförelse med 2016 tycker Tilde de Paula Eby att årets upplaga är tuffare.

– Svårighets­graden är högre. Och de tävlande får utmaningar som vi aldrig tidigare har sett i ”Hela Sverige bakar”. Programled­aren anser också att ovanligt många av höstens deltagare håller en hög nivå. – Dessutom är det ett oerhört fint gäng på det sättet att de är generösa med att dela med sig av sig själva.

Femte året i rutan

När ”Hela Sverige bakar” sändes första gången, 2012 i Sjuan, sattes nytt tittarreko­rd i kanalen. Tildes egen analys om varför det blev succé, och varför bakprogram är fortsatt populära, tar avstamp i vår digitalise­rade tillvaro.

– Vi har träningsap­par, kalendrarn­a ligger i mobilen, vi söker informatio­n på nätet … Ur det uppstår en längtan efter att skapa något konkret, med egna händer. Som att klappa en surdeg eller göra kakor. Bakprogram­men är en

Svårighets­graden är högre i år

inspiratio­nskälla.

Likt tidigare år svallar känslorna under tävlingarn­a. Skratt och eufori varvas med tårar och ilska.

– Det finns alltid några som säger i början att de inte fattar varför tidigare deltagare har fallit i gråt, tills de – förvånade – hamnar där själva.

Inte bara bakverk

Medan juryn är experter när det kommer till smak och utseende, handlar programmet mer om personen bakom förklädet för Tilde. Ibland tycker hon att Johan kan låta lite hård när han ger bakverken betyg i den tekniska utmaningen, där han och Birgitta bedömer slutproduk­terna utan att veta vem som har bakat vad.

– De har inte sett vilka svårighete­r hemmabagar­na har stött på – och faktiskt övervunnit. Men jag har sett det, vilket påverkar mig.

Samtidigt hyllar Tilde Birgitta för hennes vokabulär.

– Som när hon säger att det är ”samba i hela kroppen” eller ”rasande elegant”. Att inte hon har fått en Kristallen är märkligt!

 ??  ??
 ??  ?? Birgitta Rasmusson. Johan Sörberg.
Birgitta Rasmusson. Johan Sörberg.
 ??  ??
 ??  ?? Carina Svensson, 50 år, från Kungsbacka. Monica Björn, 41 år, från Sköllersta. Bradley Peter, 27 år, från Göteborg. David Sandberg, 24 år, från Göteborg. Veronika Dahl, 33 år, från Älmhult. Nathalie Wästgård, 32 år, från Stockholm. Hana Chatila, 27 år,...
Carina Svensson, 50 år, från Kungsbacka. Monica Björn, 41 år, från Sköllersta. Bradley Peter, 27 år, från Göteborg. David Sandberg, 24 år, från Göteborg. Veronika Dahl, 33 år, från Älmhult. Nathalie Wästgård, 32 år, från Stockholm. Hana Chatila, 27 år,...
 ??  ?? Tilde 2003.
Tilde 2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden