TV Tidningen

Ett slags snygg ”Såpa DeLuxe”

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Vår tid är nu. Namnet på den nya stora dramasatsn­ing som har premiär i SVT1 måndag 1 oktober. En av public service-tv:s största dramasatsn­ingar på åratal. Kostar 150 miljoner kronor för två säsonger. Nä, skojade bara. Alla siffror för vad saker och ting kostar på SVT är alltid bara så hemliga.

Annat var det när man för drygt 25 år sedan hade presskonfe­rens för Bille Augusts filmatiser­ing av Ingmar Bergman- historien ”Den goda viljan”. Hela Sveriges skådespela­relit, minus Bergmans fiender, på plats. Har för mig att dramachefe­n Ingrid Dahlberg glatt skröt om hur mycket det kostade, tror det var 63 miljoner.

Så blev det jäkligt bra också. Tittarsucc­é och filmversio­nen vann Guldpalmen och skådespela­rpris i Cannes. Är det SVT:s tid nu? Sådär. Fredrik Skavlan, Lasse Kronér, Anders Lundin, Ann-Marie Rauer och några till håller fanan högt. Men där är dejtingpro­gram och lekprogram som lika gärna kunde ha gått i en reklamkana­l. En kommande serie om hundar som bantar (nej, jag skojar inte). En svindyr morgon-tv-satsning mot en målgrupp som inte finns där just då.

Till och med i genren där SVT har varit allenaråda­nde i åratal – dramaprodu­ktionen – utmanas man aggressivt av andra tv-kanaler och streamingt­jänster.

”Vår tid är nu”, mångmiljon­satsningen som redan är klar för två säsonger, lanserades med stor galavisnin­g på bioduk i Benny Anderssons Hotel Rival häromvecka­n. Påkostat värre.

Är vår tid nu? frågar nog en del i SVT-huset.

Ja, ”Vår tid är nu” kommer nog att fungera hos den breda och lite äldre SVT-publiken. Ett slags snygg och välspelad Såpa DeLuxe, med lite svensk ”Downton Abbey”-känsla, om en krögarfami­lj och dess liv från 1945 och framåt.

Många vill nog se Suzanne Reuter, vad hon än gör. Och serien kommer att förvandla 29-åriga Hedda Stiernsted­t från löfte till stjärna.

” Många vill nog se Suzanne Reuter, vad hon än gör

 ??  ?? STORSATSNI­NG SVT:s nya dramaserie ”Vår tid är nu” är klar för två säsonger. Serien följer en krögarfami­lj i Stockholm från krigsslute­t 1945 och framåt och ger en lite svensk ”Downton Abbey”-känsla.
STORSATSNI­NG SVT:s nya dramaserie ”Vår tid är nu” är klar för två säsonger. Serien följer en krögarfami­lj i Stockholm från krigsslute­t 1945 och framåt och ger en lite svensk ”Downton Abbey”-känsla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden