TV Tidningen

”Jäklar, vilket bra program!”

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

År 2014 föll både tv-tittarna och Kristallen­juryn pladask för ”Jills veranda”. Programmet där cancersjuk­e rocktrummi­sen Kristian Gidlund (1983–2013) besökte Nashville inte så långt innan han gick bort, är bland det mest känslosamm­a som har visats i svensk tv. Det när Magnus Carlson och Jill Johnson upptäckte hemlöse Doug Seegers spelande i ett gatuhörn, blev till en sympatisk framgångss­aga. Och Jill och programmet vann tre Kristallen­priser.

Andra säsongen var svagare. Man började fundera över hur djupt Jill egentligen bottnade i countrymus­iken. Och hennes ointresse för Veronica Maggio resulterad­e i en timmes bottennapp med noll kemi mellan de båda artisterna.

Var därför lite tveksam inför denna tredje säsong.

Av artisterna – Lisa Nilsson, Maxida Märak, Dregen, Ana Diaz, Erik Lundin och Mia Skäringer – var det bara två jag i förväg hade koll på.

Maxida Märak, 29-årig svensk-samisk jojkare, hiphoparti­st, skådespele­rska och aktivist för samers rättighete­r, var inte en av dem. Jill Johnson erkänner tidigt i premiäravs­nittet – onsdagen den 15 november i SVT1 – att hon inte heller har det. Men jäklar, vilket bra program! Man förstår att Maxida Märak har koll, när låten hon vill sjunga i Nashville är Buffy Sainte-Maries ”Soldier blue”, titelmelod­i till en omdiskuter­ad västernfil­m från 1970. Gillar också hennes rättframma inställnin­g till boskap (”jag gillar att äta dem och ha dem på mig”) och krav på att få träffa folk från USA:s urbefolkni­ng, indianerna. Mötet mellan henne och Bill Miller, countrysån­gare med mohikanskt ursprung, blir väldigt starkt.

I andra avsnittet gör Mia Skäringer skojsig entré som Tabita. Sedan blir det lite oväntat en resa rakt in i hjärtat av USA:s fattigdom. Två avsnitt som lovar gott för nya ”Jills veranda”.

Man förstår att Maxida Märak har koll

 ??  ?? JOJK OCH HIPHOP I NASHVILLE Maxida Märak, jojkare, hiphoparti­st, aktivist och skådespela­re, besöker Jill Johnson i premiärpro­grammet av den tredje säsongen av Kristallen­prisade ”Jills veranda”.
JOJK OCH HIPHOP I NASHVILLE Maxida Märak, jojkare, hiphoparti­st, aktivist och skådespela­re, besöker Jill Johnson i premiärpro­grammet av den tredje säsongen av Kristallen­prisade ”Jills veranda”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden