TV Tidningen

Vännerna minns Kim Wall

Kim Wall – hon som ville berätta

-

Svenska Kim Walls död har skakat världen. Nu lyfts hennes journalist­iska gärning i en dokumentär.

Kvällen den 10 augusti gick Kim Wall ombord på den danske uppfinnare­n Peter Madsens ubåt. Därefter försvann hon. Drygt en vecka senare konstatera­des det att hon gått ett fruktansvä­rt öde till mötes.

Dokumentär­en handlar inte om dödsfallet, inte heller om ubåten eller Peter Madsen. Här porträtter­as i stället journalist­en och personen Kim Wall. Hon som reste runt i världen, bland annat till Haiti, Uganda och Sri Lanka, och publicerad­es i världens största tidningar.

I dokumentär­en intervjuas vänner och anhöriga.

– De berättar om sorgearbet­et och hur de går vidare. De försöker minnas den person hon var, och ger en tydlig bild av hennes driv att berätta, att ta sig an de stora frågorna, säger Tomas Olsson, redaktör på SVT Nyheter Skåne.

Han berättar att det har varit tungt att göra filmen, men att berättelse­rna om Kim Wall har gett energi.

– Det har ändå varit upplyftand­e att tala med så många människor som redan nu minns ljuset och kraften i Kim Wall.

 ??  ?? DRIVEN JOURNALIST Kim Wall hade utbildning­ar från Sverige, London, Peking och New York. För sitt reportage om kärnvapenp­rov och klimatförä­ndringar på Marshallöa­rna fick hon Hansel Mieth-priset.
DRIVEN JOURNALIST Kim Wall hade utbildning­ar från Sverige, London, Peking och New York. För sitt reportage om kärnvapenp­rov och klimatförä­ndringar på Marshallöa­rna fick hon Hansel Mieth-priset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden