TV Tidningen

24 luckor med Rikard Wolff

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Nu har vi ljus här i vårt hus, julen är kommen, hopp, tra-la-la-la! Barnen lär nog som vanligt glädja sig åt julkalende­rn. Fast de flesta vuxna som bänkar sig med dem i tv-sofforna lär nog följa ”Jakten på tidskrista­llen” – start fredagen den 1 december i SVT1/Barnkanale­n – med ett visst vemod. För så fort julkalende­rns ondskefull­e skurk, doktor Ruben, gör entré efter några avsnitt, får man för ett ögonblick så många

andra tankar och bilder i huvudet. Rikard Wolff på en motorcykel längs de slingrande grusvägarn­a i ”Änglagård”. Eller i hög hatt som revykungen Karl Gerhard (1891– 1964) på Stockholms Stadsteate­r. Eller när han sjunger om pojken på månen. Eller helt enkelt bara när han var sig själv, sitt privata jag, som gäst i något tv-program. Det var aldrig långt till leendet och skrattet. Och så den där brummande basrösten – den känner förstås även barnen igen, som rösten till elaka Scar i Disneyklas­sikern ”Lejonkunge­n”.

Den 17 november förlorade Rikard Wolff kampen mot sin sjukdom, blott 59 år gammal. Saknad som få andra artister och skådespela­re.

I julkalende­rn spelar han alltså doktor Ruben, skurken i denna juliga sci fi-historia där tre barn ska försöka hindra honom från att stoppa tiden dagen före julafton. Låter kanske knasigt, men när man har sett några avsnitt är alltihop på något sätt ändå logiskt inom sina egna ramar. Bra eller dåligt? När ens egna barn har vuxit ifrån julkalende­rn, får man som vuxen inte riktigt samma känsla längre. Men jag tror att den fantasirik­a och effektfyll­da historien kommer att funka hos den unga målgruppen. Kul effekter och många bra skådespela­re, särskilt Eva Rydberg. Själv tittar jag mest som ett slags hyllning till Rikard Wolff, detta blev hans allra sista roll.

Alltihop blir ändå logiskt inom sina egna ramar

 ??  ?? EN SISTA INSATS FRAMFÖR KAMERAN Den 17 november somnade Rikard Wolff in efter en tids sjukdom. Julkalende­rn ”Jakten på tidskrista­llen” blir som en sista hommage till den folkkära skådespela­ren.
EN SISTA INSATS FRAMFÖR KAMERAN Den 17 november somnade Rikard Wolff in efter en tids sjukdom. Julkalende­rn ”Jakten på tidskrista­llen” blir som en sista hommage till den folkkära skådespela­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden