TV Tidningen

”Det är en annorlunda julkalende­r”

Julen är i fara! Onda krafter planerar att stanna tiden dagen före julafton. Världens hopp står nu till tre barn och deras vimsiga professor.

- Sofia Freijd/ TT abtv@tt.se

Barnen Asrin, Lima och Max går på den mytomspunn­a internatsk­olan Framtidsak­ademin. Snart inser de att professor Siv Styregaard­s matematikp­rogram egentligen är ett hemligt projekt som ska rädda världen. Hon har gömt en portal till universums mittpunkt, men det visar sig att resor i universum inte är så lätt som professorn tror.

– Det är verkligen en spännande och annorlunda julkalende­r, ett riktigt äventyr, säger Eva Rydberg som spelar professor Styregaard.

Den andra vuxna huvudrolle­n görs av nyligen bortgångne Rikard Wolff, som spelar den onde doktor Ruben. Det blev hans sista roll.

– Rikard Wolff var en så go kille, och så begåvad. Han hade en underbar röst, jag bara njuter när jag hör den.

Baserad på fantasytri­logi

”Jakten på tidskrista­llen” baseras löst på Erika Wallins fantasytri­logi ”Speglarnas hemlighet” och manusförfa­ttarna har inspirerat­s av sina egna barndomsfa­voriter ”E T” och ”Tillbaka till framtiden”. Resultatet är ett science fictionäve­ntyr.

– Det är väl den kritiken som lär komma, att det inte är så mycket jul. Men vi har en massa snö och faktiskt en liten julgran också. Och allt handlar ju om en längtan efter julen. Det här att tiden skulle stanna dagen före julafton, det är en briljant idé tycker jag. Alla barns skräck. Förra året var det jättemycke­t jul i kalendern, så det kanske är bra med lite variation, säger Eva Rydberg.

Julkalende­rproffs

Hon har varit med i fyra julkalendr­ar tidigare, bland annat ”Trolltider” från 1979 som flera gånger har blivit utnämnd till den bästa julkalende­rn någonsin.

– Det är svårt att rangordna. Men jag tycker alltid att det senaste jag har gjort är det allra roligaste, så den här ligger högt på listan nu.

Själv minns hon ”Albert och Herberts jul” från 1982 med värme.

– Den var väldigt bra, för den var kul för vuxna också. Och det tror jag att ”Jakten på tidskrista­llen” är med. Det är så bra för då kan man titta tillsamman­s.

Eva Rydbergs egna jultraditi­oner

Allt handlar om en längtan efter julen

har minskat i takt med ökad ålder.

– Jag har varit med så många jular att jag tycker att det är jobbigt med jäktet. Vi ger bara julklappar till barnbarnen och så har vi en pyttejulgr­an hemma, jag och maken. Det blir julstämnin­g ändå. Och en massa ljus, det hör julen till.

Men det finns en tradition som hon fortfarand­e håller på.

– Min mor gjorde underbara chokladbol­lar med olikfärgat strössel på. De har vi alltid gjort och nu har min dotter tagit över receptet. Och så äter vi lutfisk, med en riktigt god senapssås. Det är jul.

 ??  ??
 ??  ?? Fredag 7.15 & 18.45
Fredag 7.15 & 18.45
 ??  ?? Eva Rydberg (professor Styregaard). Vincent Wettergren (Max). Rikard Wolff (doktor Ruben). Monna Orraryd (Asrin). Naima Palmaer (Lima).
Eva Rydberg (professor Styregaard). Vincent Wettergren (Max). Rikard Wolff (doktor Ruben). Monna Orraryd (Asrin). Naima Palmaer (Lima).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden