TV Tidningen

Alandhs 45-åriga filmprojek­t

Martina har sett alla mina filmer

-

20.00

Under 45 år har dokumentär­filmaren Tom Alandh följt Martina Schaub. Nu, när Martina fyller femtio, kommer den allra sista filmen om henne. – Den sjätte filmen om henne gjorde jag för tio år sedan. Jag trodde då att det var den sista filmen, hon fyllde 40 och jag var 63. Nu återstod bara döden, med tanke på min ålder och hennes sjukdom, med Downs syndrom lever man inte så länge, säger Tom Alandh.

Men så blev det alltså inte och i stället blir det nu en sjunde film om Martina Schaub, som Alandh följt sedan hon var fem och han 27 år.

– Jag fick en idé, det fanns så mycket mer att berätta. Det här är en historia om henne och hennes relation till mig. Det har hänt så mycket i hennes liv under de senaste tio åren.

De träffas några gånger om året. En vänskap har vuxit fram och de kommer fortsätta att träffas även om det inte blir några fler filmer.

– Jag känner en oerhörd glädje över att jag har fått följa Martina under alla dessa år. Det är nog jag som har haft störst utbyte av vårt arbete tillsamman­s. Till exempel har jag lärt mig en del om ödmjukhet, säger Tom Alandh.

Det fanns så mycket mer att berätta

 ??  ?? som liten. Martina Schaub SJUNDE FILMEN Martina Schaub föddes med Downs syndrom. Hennes mamma Berit Schaub gick emot dåtidens experter och vägrade att lämna bort henne. Tom Alandh har följt Martina i 45 år.
som liten. Martina Schaub SJUNDE FILMEN Martina Schaub föddes med Downs syndrom. Hennes mamma Berit Schaub gick emot dåtidens experter och vägrade att lämna bort henne. Tom Alandh har följt Martina i 45 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden