TV Tidningen

”Han jobbar från sjuksängen”

KRÄMPORNA STOPPAR INTE ROLF LASSGÅRDS MORDUTREDA­RE

- Helena Björkvall/ TT abtv@tt.se

Det har blivit dags för den tredje delen i den framgångsr­ika tv-trilogin om Lars Martin Johansson, LMJ, efter Leif GW Perssons boksvit ”Välfärdsst­atens fall”. De två tidigare miniserier­na ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen” handlade om mordet på Olof Palme och ockupation­en av västtyska ambassaden. Nu kretsar handlingen mer kring personen Lars Martin Johansson, men det handlar också om ett gammalt preskriber­at mordfall.

Rolf Lassgård ser med vemod på det faktum att det är dags att säga farväl till sin rollfigur.

– Det känns skittungt. Samtidigt är jag väldigt glad över att jag fick göra rollen en sista gång. Jag läste boken som serien baseras på inför de första två tv-serierna och gillade den verkligen, säger Rolf Lassgård.

Blir allvarligt sjuk

LMJ har nyss gått i pension och är inte alltför nöjd med sitt nya liv. En sommardag faller han ihop medvetslös och när han vaknar upp tre dagar senare ligger han på intensiven på Karolinska sjukhuset, drabbad av en blodpropp i hjärnan.

– Tidigare har man fått lära känna polisen LMJ, men eftersom han är så sjuk nu så kommer vi närmare människan. Ett helt yrkesliv har tagit slut och att gå i pension är inte någon höjdare för honom.

På sjukhuset berättar läkaren ( Amanda Ooms) en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord på en nioårig flicka, Yasmine. LMJ som försöker hitta en ny mening med livet, bestämmer sig för att lösa mordfallet.

– Han sköter utredninge­n med järnhand, denna gång i hemmet från sjuksängen. Det är väl ett sätt för honom att inte bara lägga sig ner och gå under. Han får vård hemma plus att hans bror har anställt någon som baxar runt honom. Det är en rullstolsa­ctionfilm det här, säger Rolf Lassgård.

Det är en rullstolsa­ctionfilm det här

Extra väl förberedd

Och det här med sjukdomen tvingade honom att förbereda sig lite extra inför rollen. Blodpropp ger ofta problem med talet, inte det ultimata läget i en dialogdriv­en tv-serie.

– Det var verkligen utmanande att ge sig på hans sjukdom. Jag pratade med flera läkare och fick reda på att talet inte behöver påverkas, och han blir ju bättre under seriens gång. Dessutom är LMJ förlamad på ena sidan så jag blev en jäkel med vänsterhan­den.

Rolf Lassgård har en historia av polisfilme­r bakom sig. Han har tidigare spelat kommissari­e Kurt Wallander, baserad på Henning Mankells kriminalro­maner och den hetlevrade kriminalpo­lisen Gunvald Larsson i filmatiser­ingarna av Sjöwall/Wahlöös böcker.

 ??  ?? I ”Den döende detektiven” gör Rolf Lassgård sin allra sista vända som mordutreda­ren Lars Martin Johansson.
I ”Den döende detektiven” gör Rolf Lassgård sin allra sista vända som mordutreda­ren Lars Martin Johansson.
 ??  ??
 ??  ?? Angelika Prick som Matilda. Alexej Manvelov som Max. Rolf Lassgård som Lars Martin Johansson (LMJ). Henrik Norlén som Lewin. Helena af Sandeberg som Eriksson.
Angelika Prick som Matilda. Alexej Manvelov som Max. Rolf Lassgård som Lars Martin Johansson (LMJ). Henrik Norlén som Lewin. Helena af Sandeberg som Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden