TV Tidningen

Sven Jerring

Sven Jerring – rösten som öppnade världen

-

DOKUMENTÄR 18.45

Sven Jerring hade rösten som alla kände igen. Nu får vi veta mer om legendaren.

När Radiotjäns­t, det som senare blev Sveriges Radio, startades den första februari 1925 var Sven Jerring dess första programled­are och hallåa. Jerring var sedan verksam på radion under närmare 50 år och ses som en av de stora pionjärern­a inom mediet – i många år var han lika känd som kungen. Sven Jerring hade koll på det mesta; han var hallåman, reporter, sportjourn­alist och programled­are. Genom sin blandning av inlevelse, saklighet och humor blev han mycket populär.

I barnprogra­mmet ”Barnens brevlåda” svarade Farbror Sven på frågor och hans öppningsre­plik ”God dag, flickor och pojkar!” är en klassiker. Han blev Farbror Sven med hela det svenska folket.

Varje år vid Idrottsgal­an delas det prestigefy­llda Jerringpri­set ut. Priset instiftade­s av sportredak­tionen på Sveriges Radio när Jerring dog 1979, och delas ut till en svensk idrottare för årets bästa svenska idrottspre­station. Priset brukar också kallas ”folkets pris”, då det är radiolyssn­are som röstar fram vinnaren.

 ??  ??
 ??  ?? PIONJÄR INOM RADIO Sven Jerring var Sveriges första radioprata­re och var verksam inom radio under närmare 50 år, som hallåman, programled­are, reporter och sportjourn­alist. Bilden är från 1954.
PIONJÄR INOM RADIO Sven Jerring var Sveriges första radioprata­re och var verksam inom radio under närmare 50 år, som hallåman, programled­are, reporter och sportjourn­alist. Bilden är från 1954.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden