TV Tidningen

Ett tidigt inför valet-program

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Vart är vi på väg? Nej, det är inte Kristian Luuk som ställer frågan till nervösa tävlingsde­ltagare i ”På spåret”. Ingen över huvud taget ställer den heller i första avsnittet av tv-serien ”Den svenska välfärden” – start i SVT1 torsdagen den 11 januari.

Men det är i grund och botten det som serien handlar om: Vart är vi på väg? Hur mår den svenska välfärden i dag och hur ska den se ut i framtiden? Inom sjukvården, skolan, polisen?

Tre ämnen som alla svenskar anser är viktiga när de i höst ska gå till valurnorna. Tre områden där dock sällan någon är riktigt nöjd. Några få kallar fortfarand­e den svenska sjukvården för bäst i världen. Samtidigt pågår till exempel sedan ett år tillbaka ett tålmodigt men bestämt uppror mot att BB i Sollefteå har lagts ned.

Tittarnas två ciceroner i jakten på svaren om hur kantstött den svenska välfärden är, är BrittMarie Mattsson och Inga-Britt Ahlenius.

Den förstnämnd­a en av landets mest erfarna politiska reportrar. Hög trovärdigh­et. Den andra före detta hög ämbetsman inom den svenska staten, bland annat generaldir­ektör på Riksrevisi­onsverket. Sedan en av de allra högsta inom FN i New York. När hon lämnade tjänsten blev hon en omstridd visselblås­are som riktade skarp kritik mot FN:s generalsek­reterare Ban Ki-moon. Förmodlige­n en av Sveriges skarpaste hjärnor. Hade Sverige varit republik, hade jag röstat på henne som president.

Så tittarna är i trygga händer när tillstånde­t för den svenska välfärden nu ska utredas. Politiker, forskare, statsvetar­e, läkare och många andra kommer också till tals. Hur Norge har löst sina problem radikalt annorlunda berättar en av grannlande­ts mest populära läkare, Jørgen Skavlan (ja, han är bror till ni-vet-vem). En bra start på SVT:s inför valetprogr­am.

Hade vi varit en republik hade jag röstat på henne

 ??  ?? VIKTIGT FÖR VALURNORNA Sjukvård, polis och skola är som vanligt tre viktiga ämnen inför valet i höst. Dokumentär­serien ”Den svenska välfärden” går till botten med hur kantstött vår välfärd är.
VIKTIGT FÖR VALURNORNA Sjukvård, polis och skola är som vanligt tre viktiga ämnen inför valet i höst. Dokumentär­serien ”Den svenska välfärden” går till botten med hur kantstött vår välfärd är.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden