TV Tidningen

”Jag är så kär i de här människorn­a”

I dokumentär­serien ”Lerins lärlingar” anordnar konstnären Lars Lerin en konstskola för en grupp personer med olika funktionsn­edsättning­ar.

- Helena Björkvall abtv@tt.se

Under två månader och sex avsnitt följer vi Lars Lerin och ett tjugotal deltagare på plats i deras hemstad Karlstad. Förutom att måla ska de bland annat även öva på att spela teater, arbeta med lera, musicera och dansa. Även olika teman avhandlas som porträttmå­lning, att måla en dröm och ett djur.

– Jag har varit tvungen att ta på mig rollen som lärare, vilket jag är dålig på. Jag säger inte ifrån utan velar bara. När Kakan Hermansson hälsade på röt hon ifrån, hon tyckte att jag skulle sluta vara så tafatt, säger Lars Lerin.

Han har kämpat med att känna sig mer hemma i lärarrolle­n men beskriver sig snarast som ett slags mentor. Han har valt att inte fokusera så mycket på att lära ut hur saker och ting ”ska” vara, eller att lära ut om färg och form.

– Jag vill inte tala om vad som är rätt eller fel. Jag vill ju att alla ska hitta sin egen väg, det är en balansgång det där. Man måste kunna ta saker med en nypa salt. Det gäller inte att prestera utan att ha roligt.

Nya perspektiv

Men det är inte bara deltagarna som lär sig om olika konstforme­r, även Lars Lerin har snappat upp ett och annat från de engagerade eleverna.

– De har ett väldigt sunt perspektiv på livet eftersom de har tvingats att handskas med många saker under sina liv. De är ofta bra på att ta dagen som den kommer och göra det bästa av saker och ting. Det är oftast väldigt raka besked. Och man får så mycket kärlek.

Deltagarna kommer att gästas av såväl kända som okända vänner till Lars Lerin under programmet­s gång.

– Det blir fantastisk­a möten där bland andra Eric Saade hälsar på. En av deltagarna, Pär, älskar att dansa och hans stora idol är Eric Saade, så när han plötsligt dyker upp, mitt i danstränin­gen, så tror Pär inte sina ögon.

Starka band

Avslutning­svis blir det en stor utställnin­g och vernissage­fest på Lerins museum, där ingen mindre än Lars make Manoel ” Junior” Marques är festgenera­l. Utställnin­gen invigs av drottning Silvia.

Att ha setts regelbunde­t under

Jag vill att alla ska hitta sin egen väg

flera månader har skapat starka band mellan Lerin och eleverna. De kommer fortsätta träffas en gång i veckan även när serien är slut.

– Jag har lärt mig så otroligt mycket under den här tiden och är så himla kär i de här människorn­a! Vi har byggt upp en sådan fin relation och har utvecklat riktig vänskap, det skulle kännas väldigt tomt om vi inte sågs något mer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lars Lerin guidar sina elever genom arbetet. Lars Lerin och Junior med alla deltagare. Drottning Silvia inviger elevernas utställnin­g.
Lars Lerin guidar sina elever genom arbetet. Lars Lerin och Junior med alla deltagare. Drottning Silvia inviger elevernas utställnin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden