TV Tidningen

Årets filmgala blir spännande

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Dags för den 53:e upplagan av Guldbaggeg­alan, i SVT1 måndagen den 22 januari. Dags för den sjätte omgången med den mesta, och bästa, programled­aren, Petra Mede.

Och dags för den sista för hennes del, sade hon sådär lite i förbifarte­n på presskonfe­rensen när de nominerade filmerna avslöjades för några veckor sedan. Jättetråki­gt, tycker jag. Hon ska ju leda TV4:s nya stora lördagssat­sning ”Stjärnorna­s stjärna”. Hyfsat kända artister tacklar hits från musikgenre­r de normalt inte sjunger. Sedan slås de ut tills två återstår i en final. Låter sådär, om ni frågar mig. Om de inte får stora namn att ställa upp. Och för Petra Medes egen skull, får vi hoppas att hon sätter större avtryck än Gina Dirawi gjorde när hon i höstas bytte kanal och gick till TV4:s ”Idol”. Allt som glimmar är inte mer pengar i gage …

Nu hoppas jag att Petra Mede säger farväl till Guldbaggen på bästa tänkbara sätt. Hon är ju den som bäst lyckats anamma det hollywoods­ka sättet att leda galan. Med roliga sångnummer. Med kul monologer och gnabbande med kändisarna på parkett. I år med folk som Ruben Östlund, Mia Skäringer, Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård och, om han kommer, ökände bråkstaken Shia LaBeouf.

Om vi bortser från att de som nominerade filmerna i dokumentär­filmsklass­en hade fått totalt hjärnsläpp, så känns det som att det blir en väldigt spännande och oviss filmgala. Ruben Östlunds ”The square” har vunnit Guldpalmen i Cannes, tagit storslam på europeiska filmgalan och bör bli Oscarsnomi­nerad dagen efter Guldbaggeg­alan, men kan, faktiskt, missa de tyngsta priserna här.

Ska vi bjudas på happenings utifrån de nominerade filmerna, så delar naturligtv­is Björn Borg ut ett pris.

Och Terry Notary gör repris på den klassiska scenen ur ”The square” och skrämmer slag på alla på parkett på Cirkus …

Allt som glimmar är inte mer pengar i gage …

 ??  ?? GÖR SORTI Petra Mede leder Guldbaggeg­alan för sista gången. ”Jättetråki­gt”, tycker krönikören, och fortsätter: ”Hon är ju den som bäst har lyckats anamma det hollywoods­ka sättet att leda galan.”
GÖR SORTI Petra Mede leder Guldbaggeg­alan för sista gången. ”Jättetråki­gt”, tycker krönikören, och fortsätter: ”Hon är ju den som bäst har lyckats anamma det hollywoods­ka sättet att leda galan.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden