TV Tidningen

Guldregn över starkt svenskt filmår

Svensk film har gjort ett segertåg världen över under 2017. Nu hyllas filmskapar­e och skådisar på hemmaplan i Guldbaggeg­alan.

- Sofia Freijd/ TT abtv@tt.se

Petra Mede leder galan för sjätte gången.

– Det går inte att tröttna på Guldbaggeg­alan. Det känns som den mest högtidliga galan vi har, där vi får hylla och hedra människor som har ägnat flera år åt att realisera filmen de drömt om.

Ett av hennes mål under åren har varit att göra galan till den mest glamourösa i Sverige.

– Jag vill att det ska vara stort och glammigt och så mycket Hollywood som det bara är möjligt.

Galan förändras mycket från år till år beroende på de filmer som präglar den, om det är tunga dramer eller lättsamma komedier.

– I år kan vi vänta oss en enda stor fest. Aldrig någonsin har svensk film fått ta emot så mycket priser utomlands tidigare, det är helt galet. Det kommer definitivt att prägla galan.

”Jag blev verkligen berörd”

Årets kanske mest omtalade svenska film är Ruben Östlunds ”The square”, som vann Guldpalmen i Cannes, tog storslam på European film awards och är Sveriges Oscarsbidr­ag.

– Är det någon som inte har sett den så gå och se den nu, om den fortfarand­e går på bio. Jag tycker att all film är bäst på bio men den här i synnerhet. Den har så många fängslande scener, jag blev verkligen berörd. Det är en film som inte lämnar dig neutral i en enda scen och det är smått enastående.

Även Östlunds förra film, ”Turist”, prisades och den vann hela sex Guldbaggar 2015.

– Jag är ju ingen sierska utan blott en enkel programled­are, men jag tycker personlige­n att ”The square” är snäppet bättre än ”Turist”. Den säger väldigt mycket om vår tid, säger Petra Mede.

Svårt att jämföra filmer

En svårighet på filmgalor är att filmer som är väldigt olika tävlar i samma kategori.

– Ofta är de väldigt svåra att jämföra. En annan av mina favoriter från året är ”Sameblod”, som är ett fantastisk­t tidsdokume­nt. Sedan har vi ”Solsidan”, som har lyckats med något av det svåraste som finns: att göra långfilm av en serie. Och det är en komedi, så det är stora ytterlighe­ter.

Jag vill att det ska vara stort och glammigt

För att en film ska gå hem hos Petra Mede krävs det att den är trovärdig.

– Finns det någon länk som inte stämmer, något som är ologiskt eller att jag inte tror på rollfigure­rna, då faller det. Det är nog därför jag inte tittar så mycket på komedier, där håller sällan trovärdigh­eten hela vägen.

Av filmåret 2018 önskar hon att det blir lika bra som filmåret 2017.

– Och så hoppas jag att Alicia Vikander och Lisa Langseths film ”Euphoria” är jättebra och vinner en Oscar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden