TV Tidningen

Wollter förställer sig inte

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Han är en av alla tiders bästa svenska skådespela­re. Förmodlige­n landets mest accepterad­e kommunist. En av de mest älskvärda personerna i nöjes- och kulturbran­schen. Och en berättare av sällan skådat slag. Allt det får vi möta i Ann Victorins K specialfil­m ”Sven Wollter – 65 år på scenen” i SVT2 fredag 13 april. Vilken bild av nu 84-årige Sven

Wollter som först poppar upp i skallen, beror förstås på hur gammal man är. Jag tillhör själv samma generation som programmet­s producent så jag har också vuxit upp med Wollter i pjäser på tv-teatern i svartvitt, som Gusten i klassiska tv-serien ”Hemsöborna” och med det breda genombrott­et i tv-serien ”Raskens” 1976.

För de yngre som inte visste vem han var förrän han dök upp som Johan Rheborgs skäggiga proggpappa i filmen ”Solsidan” i fjol, är det bara att gratulera. Sök bakåt i film- och tv-historien och det finns hur mycket som helst att njuta av.

Ann Victorin tar med Wollter till gatan där han växte upp och till ön där ”Hemsöborna” spelades in. Hon sätter honom framför en dator i sommarhuse­t och låter honom titta tillbaka på sin egen karriär. Tv-serier, filmer, pjäser, de många kvinnorna och privatlive­t. Många bra arkivklipp. Och en Sven Wollter som reagerar väldigt känslosamt.

Det är bra tv. Och det är bra tv för att det är på riktigt. Jag har träffat Sven Wollter tillräckli­gt ofta för att veta att han inte är en person som förställer sig. Han säger vad han tycker. När han visar känslor, när han inte kan hålla tillbaka tårarna, då är det på riktigt.

Det är sällan jag har sett en porträttfi­lm som ger en så heltäckand­e bild av en person, en ”kändis”, som har funnits i det svenska folkets medvetande sedan 1966 och framåt.

När han inte kan hålla tillbaka tårarna, då är det på riktigt

 ??  ?? EN ÄRLIG KÄNDIS Den nu 84-årige skådespela­ren Sven Wollter säger vad han tycker och känner – så även i Ann Victorins dokumentär ”Sven Wollter – 65 år på scenen” som blickar tillbaka på hans karriär.
EN ÄRLIG KÄNDIS Den nu 84-årige skådespela­ren Sven Wollter säger vad han tycker och känner – så även i Ann Victorins dokumentär ”Sven Wollter – 65 år på scenen” som blickar tillbaka på hans karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden