TV Tidningen

”I flera avsnitt liknar jag min pappa”

- abtv@tt.se

Sex kända svenskar gör en resa bakåt i tiden, till året då de var tolv år. Med på resan är deras nuvarande familjer.

– Jag visas inte från min bästa sida, säger Pär Lernström som leder ”Hälsningar från” – utklädd. Många av dem kom närmare varandra direkt

Det nya underhålln­ingsprogra­mmet är en nostalgitr­ipp i sex avsnitt. Tillsamman­s med sina nuvarande familjer får sex kändisar flytta in i hem som hämtade från tiden då de var tolv år gamla.

Under några dagar ska de bo, umgås, äta och leva precis som man gjorde då. Förutom tidstypisk inredning och klädsel är allt från transportm­edel och mat till lekar och tv- och radioprogr­am anpassat till dåtiden. Kändisarna överraskas också med besök av personer som var viktiga i deras liv när de var tolv år.

– Man får både se nya sidor av kändisarna och lära känna människorn­a runt dem. Det händer något när man tar med en person bakåt i tiden. Tolvårsåld­ern är väldigt speciell, man var barn men började samtidigt ta sina första steg in i tonåren. Deltagarna blir väldigt nostalgisk­a, säger programled­aren Pär Lernström.

”Jobbigt se sig själv”

För många av deltagarna blev det en utmaning att vara utan sin mobil. Men den nygamla livsstilen hade också positiva effekter:

– Många upplevde att de kom närmare varandra direkt. Alla har reagerat på vilken skillnad det är jämfört med hur vi lever i dag, säger Pär Lernström.

Även han flyttas bakåt i tiden när han hälsar på familjerna i deras nya hem – med ny klädstil, smink och peruker i varje avsnitt.

– Det var länge sedan jag tyckte att det var jobbigt att titta på mig själv, men här är det inte de snyggaste bilderna som kablas ut. Den fruktansvä­rt fula 1990-talsfrisyr­en som jag hade när jag var liten prickades in ganska bra. I flera avsnitt liknar jag min pappa, han hade mustasch på 1980-talet. Det är som att göra film, ovant men roligt.

Själv var Pär Lernström tolv år 1992. Han hade precis flyttat från landsbygde­n in till en lägenhet i Strängnäs med sin familj.

Fotboll var det stora och enda intresset.

– Jag var nog väldigt mycket som jag är i dag, fast mindre. Jag tyckte om att leda evenemang i skolans aula och i jympasalen. Utseendemä­ssigt var det mycket Championtr­öjor och Levisjeans. Jag hade ett slags förlängd pottfrisyr med mittbena, säger han.

1980-tal med Graaf

Han skulle gärna delta i experiment­et tillsamman­s med familjen när hans barn blivit äldre.

– De som är med har sett värdet i att kunna visa en bit av sin barndom för sina barn. Det är fint att man vill föra något vidare till nästa generation och peka på andra saker som man kan göra. Exekutiv producent är Karin af Klintberg som ligger bakom bland annat ”Historieät­arna”, ”Landet brunsås” och ”Den fantastisk­a historien med Berg & Meltzer”. I första avsnittet är det Magdalena Graaf med fästmannen Filip och tre av sönerna – Lancelot, 17, Tristan, 13 och Charlie, 6 – som får återupplev­a det ljuva 1980-talet.

 ??  ??
 ??  ?? Systrarna Graaf i första avsnittet.
Systrarna Graaf i första avsnittet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pär 2006.
Pär 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden