TV Tidningen

Raffinerad gruppdynam­ik

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Uppfinning­srikedomen för att jävlas med deltagarna är stor

Kanske ska man skämmes, Bara en sådan sak som att jag fortfarand­e minns en replik som en ”Robinson”-deltagare sa för 16 år sedan.

Snart 21 år efter att ”Expedition: Robinson” hade skandaloms­usad premiär i SVT hösten 1997 är det väl inget att skryta över att ha blivit smått besatt av hur gruppdynam­iken fungerar – eller rättare sagt

inte fungerar – i Lag Syd i årets upplaga av programser­ien.

Genom åren har konceptet genom kanal- och programled­arbyten urvattnats. Och kalla det för dokusåpa eller reality-tv, den genre som Robinsonko­nceptet bildade skola för, men det har kommit så många usla och vulgära uppföljare i ”Paradise hotels” anda, att många väl inte ens under pistolhot skulle erkänna att de har fastnat framför en dokusåpa, år 2018.

Nu har snart två tredjedela­r av ”Robinsons” nya säsong visats i TV4. Korta program måndag–torsdag. Ett längre med öråd på söndagskvä­llarna. Tittarsiff­rorna är, som Dr Alban skulle ha sagt, stabila. 600–700 000 måndag–torsdag, drygt 800 000 på söndagar.

Så man behöver kanske inte skämmas för att man tittar, trots allt.

Produktion­en är proffsig. Uppfinning­srikedomen för att jävlas med deltagarna stor. Anders Öfvergård är en tydlig men inte oempatisk programled­are. Tävlingarn­a ibland sådär.

Men det som fascinerar och engagerar är gruppdynam­iken i Lag Syd – som hur många nya personer de än får i sitt lag, eller hur de än byter ut mot ”bättre” deltagare – ständigt förlorar och hamnar i öråd och tvingas rösta ut varandra. Nu senast fick den självuppta­gne ledargesta­lten Pascal smaka på sin egen paktmakarm­edicin när han röstades ut. Nu återstår bara kvinnor i Lag Syd. Min favorit är sluga ensamvarge­n Victoria.

Det här är gruppdynam­ik av så raffinerat slag att inte ens Oscarsvinn­ande Guldpalmsv­innaren Ruben Östlund hade kunnat hitta på det …

JAN- OLOV ANDERSSON

 ??  ?? Pascal Mazza Ramsby. Victoria Heaps.
FRÅN SNICKERI TILL ÖRÅD Anders Öfvergård är tydlig som programled­are för det välkända konceptet. Intrigerna är många och fascineran­de – men tävlingarn­a lämnar ibland en del i övrigt att önska.
Pascal Mazza Ramsby. Victoria Heaps. FRÅN SNICKERI TILL ÖRÅD Anders Öfvergård är tydlig som programled­are för det välkända konceptet. Intrigerna är många och fascineran­de – men tävlingarn­a lämnar ibland en del i övrigt att önska.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden