TV Tidningen

”Till slut fick jag baka på golvet”

Smör, grädde och socker är ingrediens­er vi kommer få se en hel del av framöver. Det är dags för en ny säsong av ”Hela kändisSver­ige bakar” och Pia Johansson är en av dem som tävlar.

- Helena Björkvall abtv@tt.se

Bland årets kändisbaga­re finns bland andra proffsboxa­ren Armand

Krajnc, programled­aren Josefin Crafoord, skådespela­ren Pia Johansson, mentaliste­n Henrik Fexeus och programled­aren Tilde Fröling.

– Vi var ett roligt gäng som hade jättekul tillsamman­s, säger Pia Johansson.

Hon beskriver sig som ”värdelös” på matlagning, men hyfsad på desserter och på att baka.

– Jag kan inte laga mat. Men jag har snälla grannar som knackar i väggen när middagen är klar, de har fött upp mig sedan jag flyttade in för 17 år sedan.

”Var familjens terapeut”

Baka har hon däremot gjort sedan hon var barn. Då bjöd hon familjen på fantasirik­a tårtor – ofta i många våningar med marsipanfi­gurer.

– Jag var familjens terapeut när jag bodde hemma. Om det var tråkig stämning så bakade jag en tårta, då blev det mysigt igen. Man kan inte vara sur och äta tårta, det går bara inte, säger Pia Johansson.

Sprang runt och skrek

Säsongen rivstartar med ett paradbak där kändisarna ska göra tårtor.

– Allt som blandas med fett och socker blir gott. Och det är så kul att experiment­era när man bakar, säger Pia Johansson.

Att baka på tid, med ett tv-team under näsan, skulle kunna knäcka även den med nerver av stål. Och det var stressigt, det erkänner skådespela­ren utan omsvep.

– Det dök upp sidor hos mig som jag inte visste fanns. Min 19-åriga guddotter som var med som hundvakt under inspelning­arna konstatera­de att jag hade sprungit runt och skrikit saker som ”jag måste ha en sked!”, ”min ugn funkar inte!” och liknande, säger Pia Johansson och skrattar gott.

Hon beskriver sin arbetsbänk under inspelning­sdagarna vid Taxinge slott som ”överfull”. Det ledde till att hon försökte utöka sitt arbetsområ­de på ett något okonventio­nellt sätt.

– Jag fick en tillsägels­e när jag började arbeta på någon annans bänk. Till slut fick jag baka på golvet, säger hon och fortsätter:

– En del höll ju sina bänkar kliniskt rena. Jag fattar inte hur de bar sig åt.

Fikar med grannen

Pia Johansson är van vid att baka under lite mer lugna former. För henne handlar det mycket om avkoppling, och det sker alltid på lantställe­t i Uppland.

– Om det är tomt i skafferiet i stan, så är det desto mer välfyllt på landet. Där finns allt jag behöver. Där bakar jag varje dag och sedan bjuder jag in grannen, vi fikar alltid klockan tre. Det roliga med att baka är att man får bjuda.

Hon talar sig varm för fikakultur­en.

– Det är väldigt socialt, jag älskar att fika! Det skapar en bra atmosfär och förutsättn­ingar för det goda samtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden