TV Tidningen

En mer eftertänks­am Zlatan

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

När Zlatan Ibrahimovi­c dominerade fransk fotboll under sin tid i Paris Saint-Germain, skapades ett nytt verb. Att zlatanera betyder att klaranågot­medkraft eller att

dominera. Nu skapar Zlatan ett nytt ord igen.

I dokumentär­filmen ”Zlatan – för Sverige i tiden”, som visas i SVT1 söndagen den 3 juni, beskriver inte Zlatan saker och ting som annorlunda, utan som annorlunda­re.

När Zlatan som ung grabb första gången tog bussen från förorten Rosengård till Malmö centrum tyckte han att folk klädde sig, gick och pratade annorlunda­re, säger han.

Det är en lite märklig film som Leo Razzak, mer känd som skådespela­re i TV4-serien ”Torpederna” och SVT-serien ”Bonusfamil­jen”, har gjort. Det är nog ingen tillfällig­het att titeln anspelar på vår kung Carl XVI Gustafs valspråk.

Razzak har i sin roll som föreläsare ofta pratat om ett mångkultur­ellt Sverige. Zlatanfilm­en är på något sätt som en politisk valfilm för ett nytt Sverige. Zlatan berättar engagerat hur han upplevt rasismen och hur Henrik Larsson fick honom att känna sig välkommen i landslaget.

Lite idolporträ­tt också, det blir det automatisk­t när det handlar om en så framgångsr­ik person. Zlatan berättar hur han fått gåshud när han spelat för svenska landslaget, att det är på ett helt annat sätt än när han har spelat för storklubba­rna.

I filmen möter vi en helt annorlunda­re och mer eftertänks­am Zlatan än den försäljare av allt möjligt han uppträtt som på senare tid. Ta mig fan om jag inte, trots allt, kommer att sakna honom när VM snart startar i Ryssland …

Det är på något sätt som en valfilm för ett nytt Sverige

 ??  ?? Leo Razzak.
EN SPECIELL FILM Fotbollshj­älten Zlatan Ibrahimovi­c porträtter­as i en lite annorlunda dokumentär­film gjord av Leo Razzak, bland annat känd som skådespela­re i SVT-serien ”Bonusfamil­jen”.
Leo Razzak. EN SPECIELL FILM Fotbollshj­älten Zlatan Ibrahimovi­c porträtter­as i en lite annorlunda dokumentär­film gjord av Leo Razzak, bland annat känd som skådespela­re i SVT-serien ”Bonusfamil­jen”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden