TV Tidningen

”Vi har båda gått vår egen väg”

En långhårig Tommy Körberg mötte en lika långhårig Björn Skifs under en musiktävli­ng 1966. Femtio år senare bestämde de sig för att kliva upp på scenen tillsamman­s.

- Emelie Isacsson abtv@tt.se

Artisterna sågs för första gången i Sveriges Radios popbandstä­vling, där Tommy Körbergs band The Maniacs fick se sig slaget av Björn Skifs

och hans Slam Creepers.

– Före tävlingen stod vi i källaren och sjöng ihop. Björn satt och klinkade på pianot och jag lade på en stämma. Alla musiker som söker sig till god musik har något gemensamt, det känns i auran, säger Tommy Körberg om mötet 1966.

De bestämde sig för att någon gång göra någonting tillsamman­s, men artisterna­s karriärer drog åt olika håll.

– Tommy var en proggare på vänsterkan­ten och spelade politisk teater medan jag var mer lättviktig, flamsade runt och sjöng pophits, har Björn Skifs tidigare sagt till TT.

– Det vi har gemensamt är att vi har gått vår väg utan att snegla på vad folk vill ha, säger Tommy Körberg.

50 år senare

I början av artisterna­s karriärer toppades musiklisto­rna av artister som Cream, Beach Boys, Beatles,

Animals och Kinks, och det var med låtar av dessa 1960-talsstjärn­or som Tommy Körberg och Björn Skifs för första gången ställde sig på samma scen sommaren 2016 – exakt 50 år efter deras första möte. I tv-sända ”Skifs vs Körberg” visas showen i två delar.

Fick ett snabbt slut

Konserttur­nén fick ett snabbt och olyckligt slut när Björn Skifs efter första framträdan­det svimmade och fick föras till sjukhus. Men ”the show must go on”, som det heter, och efter nästan ett halvårs paus stod duon på scenen igen. Tillsamman­s med ett fjortonman­naband river de av sina favoritlåt­ar från 1960-talet samtidigt som de berättar om personliga minnen.

– Första kvällen var riktigt bra! Vi kände att vi bara var tvungna att ta upp turnén igen, säger Tommy Körberg.

I höst ställer sig Tommy Körberg på teaterscen­en för att gestalta Lola, en åldrad showartist som ska göra sin sista föreställn­ing.

– Jag har dragit mig lite för teaterscen­en, jag tycker det är så tråkigt. Det blir en upprepning, och det är väldigt tråkigt om livet blir enahanda. Men det här

känns spännande.

Men först, i början av juli, ska han fira sin 70-årsdag. Falsettrös­ten svek för länge sedan, men i sinnet lever ungdomen kvar – det är ett måste som artist, menar han.

– Men jag är lite bredare på alla håll nu. Jag har blivit en bred artist, säger han och fortsätter:

– Den som är rädd för att bli äldre är rädd för livet. Jag har skrivit en bok som heter ”Sjung tills du stupar” – och det är precis vad jag kommer att göra.

 ?? Foto: PETER KNUTSON/TV4 ??
Foto: PETER KNUTSON/TV4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden