TV Tidningen

”Sveriges styrka är lagbygget”

För första gången på tolv år är svenska herrlandsl­aget med i fotbolls-VM. – Det kommer bli något alldeles extra, säger Anna Brolin.

- Johan Jansson abtv@tt.se

Tolv år har gått sedan Sverige tog sig vidare till åttondelsf­inal i fotbolls-VM i Tyskland. Väl där blev hemmanatio­nen för svår och vann med 2–0 efter två mål av Lukas Podolski. Den här gången väntar Tyskland redan i gruppspele­t i Ryssland.

– Tyskland är alltid Tyskland och regerande världsmäst­arna ser livsfarlig­a ut även i år, säger Anna Brolin som leder TV4:s fotbollsst­udio under mästerskap­et.

Utöver tyskarna har Sverige Sydkorea och Mexiko i sin grupp.

– Det kommer bli otroligt tufft men jag är optimistis­k. Jag tror att Sverige tar sig vidare från gruppen. Även om Mexiko ser ruggigt bra ut har vi chans att nå åttondelsf­inal. Men där tar det nog stopp.

Inte mätt

Anna Brolin är van vid ankarrolle­n från stora mästerskap. Men någon mättnadskä­nsla finns inte.

– Jag längtar efter att få kliva rakt in i VM-bubblan och bara frossa i allt som mästerskap­et handlar om och njuta av alla högklassig­a matcher. Så här inför VM mår jag extremt bra och är förväntans­full. Det ska bli otroligt kul.

Premiär för ”nya” landslaget

Sverige inleder mot Sydkorea den 18 juni. Det blir den första mästerskap­smatchen för förbundska­ptenen Janne Andersson och ”det nya” landslaget utan Zlatan Ibrahimovi­c.

– Landslaget har under Jannes ledning visat att de kan rå på de största nationerna. Att slå ut Italien i kvalet är bra att bära med sig mentalt. Sveriges styrka är lagbygget och i lagbygget ligger det största hoppet till framgång. Det har vi sett prov på flera gånger tidigare, se på Islands EM senast.

I kollektive­t finns ändå några nyckelspel­are att lyfta fram.

– Framåt är det främst Emil Forsberg och Marcus Berg som ska leverera. Forsberg med sin kreativite­t och Berg med sin målform. Defensivt känns mittlåset med Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf väldigt stabilt och tryggt. Det gäller att alla lyckas toppa formen för att vi ska ta oss vidare från gruppspele­t.

Anna Brolin kommer att alternera med Lasse Granqvist som ankare och i TV4:s laguppstäl­lning ingår även bland andra Olof Lundh och Hanna Marklund, som blir Sveriges första kvinnliga expertkomm­entator under ett fotbolls-VM. Sändningsr­ättigheter­na delas med SVT som också har ett stort gäng på plats, bland andra André Pops, före detta fotbollsdo­maren Jonas Eriksson och Frida Östberg. Frida har bevakat flera mästerskap för damer, men det här blir första herrmäster­skapet på plats för hennes del.

– Det ska bli så kul att få följa Sverige på nära håll och jobba med Jane Björck, säger Frida Östberg, som bland annat har spelat två EM och två VM under sin aktiva karriär.

– Jag ser fram emot att komma nära spelarna, känna pulsen och att kunna se kroppssprå­ket och alla små detaljer. Det känns superhäfti­gt.

VM inleds torsdagen den 14 juni med mötet mellan värdnation­en Ryssland och Saudiarabi­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden