TV Tidningen

Lindman tillbaka i Knutby

Uppdrag granskning sommar: Knutby

-

20.00

När ”Uppdrag granskning” startar sin sommarsäso­ng, där man repriserar och följer upp tidigare reportage, gör man det med ett tungt ämne: Knutbydram­at.

I reportaget, som visades i vintras, träder medlemmarn­a och ledarna i Fila delfia församling­en i Knutby fram och vittnar om psykisk och fysisk misshandel, tukt och social kontroll.

– Det är en unik granskning eftersom det finns människor som vill ta ansvar, ledare som bekräftar medlemmarn­as historia när de berättar att de farit illa. De erkänner att de sett vad som hänt, säger reportern Anna Lindman.

Församling­en i det uppländska samhället Knutby blev hett nyhetsstof­f 2004 då en medlem mördades och en annan skottskada­des. Dåvarande pastorn Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och försök till mord. I fjol fick polisen in anmälninga­r om misshandel och sexuellt utnyttjand­e. En rättegång mot två pastorer och den så kallade Kristi brud, Åsa Waldau, hålls i höst.

Under flera år har Anna Lindman följt den hårt slutna gruppen.

– Det kändes bra att få komma tillbaka och se att de före detta medlemmarn­a inte längre far illa. Det är väldigt viktigt att vi studerar sådana här grupper. Församling­en i Knutby var som en skolbok för grupper med sekteristi­ska drag.

 ??  ?? Anna Lindman.
ÅTERVÄNDER ”Knutby är den största sektskanda­l som vi har haft i Sverige i modern tid”, säger reportern Anna Lindman. I ”Uppdrag granskning sommar” visas ett uppföljand­e reportage om församling­en.
Anna Lindman. ÅTERVÄNDER ”Knutby är den största sektskanda­l som vi har haft i Sverige i modern tid”, säger reportern Anna Lindman. I ”Uppdrag granskning sommar” visas ett uppföljand­e reportage om församling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden