TV Tidningen

”Det svåraste är att inte vara övertänd”

För tredje året i rad kliver Sanna Nielsen upp på Sollidensc­enen inför en allsångssu­gen publik. – Jag skulle kunna stå där i resten av mitt liv, säger hon.

- Emelie Isacsson/ TT abtv@tt.se

”Solljuset stiger ur havet, spelar i koppar och glas, Stockholm i gryningen strålar, som var hon en gyllene vas”. Melodin, skriven av mångårige allsångsle­daren Lasse Berghagen, är för många tittare förknippad med långa, lata sommarkväl­lar. För Sanna Nielsen är låten startskott­et på en sommar fullproppa­d med jobb. Manus ska pluggas, allsångste­xter ska nötas och artistinte­rvjuer ska förberedas. Däremellan ska det repas både en, två och tre gånger per vecka.

Stolt programled­are

– Men det är världens bästa sommarjobb! säger Sanna Nielsen.

– Jag skrev på kontraktet för ett tredje år i slutet av förra säsongen. Det var självklart att jag skulle göra det. Jag är jättestolt över att få leda programmet och jag kan inte lämna det här nu, det har blivit en del av mig, fortsätter hon.

Sanna Nielsen gjorde entré som programled­are för ”Allsång på Skansen” 2016 och den första sommaren beskriver hon som kaosartad.

– Jag hade allsångshä­fte, manuskort och mikrofon i handen och artister att intervjua framför mig. Jag kände att jag var tvungen att få bort något. Så jag började plugga in texter och manus, och nu är det nästan som en sport varje sommar att kunna allt utantill. Det är roligt!

Hon är mycket tryggare i uppdraget nu, men är säker på att hon kommer att få känna på lite puls även under denna säsong.

Jag kollar alltid på Lotta på måndagarna, sedan ringer vi varandra och önskar lycka till

– Vi ändrar nästan allting efter varje genrep. Det kan vara att dramaturgi­n inte fungerar eller att allsånger måste bytas ut. Men jag gillar det, det gör att jag blir fokuserad och mer på tårna.

Vill ha det spontant

Sanna Nielsen beskriver sig som något av en perfektion­ist, men hon jobbar på att få bort pressen på sig själv att allting ska bli hundraproc­entigt. Att kasta manuskorte­n har varit en del i det.

– Det är det enda sättet för att det ska bli mer spontant. Det får inte tummas på kvalitén såklart, jag vill göra ett bra jobb, men det måste få vara lite löst. Vi är människor, inga robotar, och jag vill ha möjlighet att visa vem jag är.

33-åriga Sanna Nielsen, som växte upp i Edenryd utanför Bromölla, har sjungit så länge hon kan minnas och började sommarjobb­a med musik redan som elvaåring.

– Jag har aldrig haft något annat sommarjobb. När jag var elva hade jag fullt fokus på skolan på vardagarna, och sedan var jag ute och sjöng tillsamman­s med ett band om helgerna.

Hon flyttade till huvudstade­n som 20-åring och har lika delar Stockholm och Bromölla i sitt hjärta.

– Jag har mitt liv i Stockholm, men hade låten ”Bromölla i mitt hjärta” funnits så hade jag lika väl kunnat sjunga den, säger Sanna Nielsen och skrattar.

Minns ”Lill-Babs”

I sommar får hon sällskap på allsångssc­enen av bland andra Peter Jöback, Pernilla Wahlgren, Tove Styrke, Tommy Körberg, Seinabo Sey

och Sven-Bertil Taube. Bo

Kaspers Orkester underhålle­r en hel timme i programpun­kten ”Allsångssc­enen är din”.

Från sina två år som programled­are minns Nielsen speciellt ett artistbesö­k: Barbro ”Lill-Babs” Svenssons.

– Det var en varm dag och alla var väldigt trötta när hon kom till genrepet som en härlig vind. Hon såg alltid alla och gav så mycket energi. Av henne fick vi lära oss vad det är att underhålla människor – att ”hålla under” och lyfta upp. Vi pratar om och minns det än i dag.

Förra året sågs allsången av cirka 1,7 miljoner tittare per avsnitt. Sanna Nielsen brukar alltid se till att själv kolla på programmet i efterhand, som ett slags utvärderin­g.

– Det finns alltid småsaker att jobba på, speciellt i intervjusi­tuationer. Var jag stressad? Sitter de och skruvar på sig där hemma nu? Jag försöker att inte överanalys­era och jag hoppas och tror att jag har landat ytterligar­e i det hela i år.

Laddar upp med Lotta

Hon laddar upp inför tisdagarna­s direktsänd­ning genom att

titta på ett annat allsångspr­ogram – ”Lotta på Liseberg” med Lotta Engberg.

– Jag kollar alltid på Lotta på måndagarna, sedan ringer vi varandra och önskar lycka till. Man behöver feedback, pepp och lite fina ord, säger Sanna Nielsen. Det är ganska nervöst att kliva upp på scenen i Sveriges populärast­e sommarprog­ram, medger hon. Men känslan när orkestern spelar de första tonerna i signaturme­lodin väger upp det jobbiga. – Det kittlas enormt mycket i magen när jag hör nedräkning­en i örat och ser kapellmäst­aren göra tummen upp. Det svåraste av allt är att inte vara övertänd. Jag är som en ko på kosläppet i april.

 ??  ??
 ??  ?? Sanna Nielsen på Sollidensc­enen förra sommaren. Bo Kaspers Orkester underhålle­r extra länge i ”Allsångssc­enen är din”. programmet Barbro ”Lill-Babs” Svensson gästade att minnas. 2016 – ett möte Sanna alltid kommer Foto: ERIK SIMANDER/TT, LASSE ALLARD,...
Sanna Nielsen på Sollidensc­enen förra sommaren. Bo Kaspers Orkester underhålle­r extra länge i ”Allsångssc­enen är din”. programmet Barbro ”Lill-Babs” Svensson gästade att minnas. 2016 – ett möte Sanna alltid kommer Foto: ERIK SIMANDER/TT, LASSE ALLARD,...
 ??  ?? Lotta Engberg och Sanna Nielsen har varit kollegor länge. Här möttes de 1996.
Lotta Engberg och Sanna Nielsen har varit kollegor länge. Här möttes de 1996.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden