TV Tidningen

”Man blir glad av att sjunga”

Femton år på Liseberg och tio år i tv-rutan. Det finns mycket att fira när Lotta Engberg och hennes ”Lotta på Liseberg” jubilerar.

- Johan Jansson/ TT abtv@tt.se

TV4 började sända ”Lotta på Liseberg” 2009. Men Lotta Engberg har lett allsången från Stora scenen på Liseberg ända sedan 2004. Det betyder dubbelt jubileum.

– Vi kommer att sprida ut firandet över hela sommaren. Det blir en hel del tillbakabl­ickar och annat gottigt, säger Lotta Engberg, som leder allsången för femtonde året i följd.

Efter så många år finns det naturligtv­is många starka minnen att dela med sig av. Även om vissa är roligare än andra.

– Jag minns speciellt när jag fick någon bacill och tappade rösten mitt under direktsänd­ning. Som tur var fanns Jill Johnson där så hon fick ta över som programled­are. Tack snälla Jill för det. Det var på den tiden som vi hade bingo i programmet, och jag kunde inte ropa ut numren. Det var lite spännande.

”Michael Bolton var fantastisk”

Men Lotta Engberg har såklart även positiva minnen från åren på Liseberg.

– Michael Bolton var helt fantastisk när han var här. Jag kommer också ihåg när Tommy Körberg ledde ”Stad i ljus” och

när Mia Skäringer sjöng ”Hallelujah”. Det är starka minnen, säger Lotta Engberg.

Hon tycker fortfarand­e att det är lika roligt med allsång på Liseberg. Och det gör tittarna också. Premiären har setts av omkring en miljon tittare sedan starten 2009.

– Jag tror att tittarna förstår att det är på riktigt och att alla får vara med. Dessutom blir man glad av att sjunga och ännu gladare av att sjunga tillsamman­s.

Jan Malmsjö i premiären

Lotta Engberg har varit inhoppande programled­are för ”Bingolotto” under flera år, på senare tid i ett roterande schema med Agneta Sjödin. Det är stora kontraster mellan en studiopubl­ik och flera tusen åskådare på Liseberg, men det är inget som bekymrar henne. – Jag tycker det ter sig ganska naturligt att det blir en speciell ton i studion och en helt annan

när man står på scenen, säger Lotta Engberg.

I det första programmet gästas hon av Jan Malmsjö och Claes Malmberg, Liamoo, Curt-Eric

Holmquist, Peg Parnevik och gruppen Now United. Lotta ser fram emot premiären – men nervös lär hon inte bli. För det har aldrig hänt tidigare.

– Jag fick liksom inte den genen. Jag kan absolut fokusera och skärpa mig, men jag blir aldrig nervös.

Pluggar för att bli god man

Det blir inte mycket till semester under högsommare­n för Lotta.

– Jag har min ledighet innan programmet i stället. Nu har jag varit och hälsat på släkten i Norrland. Senare i augusti kommer jag att åka iväg tillsamman­s med Bettan ( Elisabeth Andreassen, reds anm) men vi har inte bestämt vart vi ska resa än.

En solsemeste­r med kollegan från Kicki, Bettan och Lotta kan vara välbehövli­g, för till hösten väntar studier.

– Jag brukar alltid försöka plugga något under hösten. Tidigare har jag läst bokföring och den här gången ska jag plugga för att bli god man.

 ??  ?? Peg Parnevik.
Peg Parnevik.
 ??  ?? Jan Malmsjö.
Jan Malmsjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden