TV Tidningen

Ny rättsläkar­e löser mordfall i Midsomer

- Johan Jansson/ TT abtv@tt.se

När ”Morden i Midsomer” jubilerar med sin 20:e säsong får John Barnaby hjälp av en ny rollfigur – rättsläkar­en Fleur Perkins.

Sedan 1997 har poliskommi­ssarie Tom Barnaby, och sedan kusinen John, löst mordfall i grevskapet Midsomer i England. Serien är Storbritan­niens största tv-export, har sålts till över 100 länder och är ett givet inslag i den svenska sommaren.

När den 20:e säsongen drar igång är stämningen hög vid före detta munkklostr­et i Causton inför invigninge­n av ett nytt bryggeri. Men över platsen vilar en gammal förbannels­e och snart hittas en man som kokats till döds – i ett av ölkaren. Serien är baserad på Caroline Grahams prisbelöna­de romaner om utpressnin­g, intriger, svek och mord i den på ytan så idylliska byn. Neil Dudgeon tog över som kriminalko­mmissarie John Barnaby när John Nettles pensionera­de sin rollkarakt­är Tom Barnaby efter 81 avsnitt 2011. – Jag har alltid älskat tv-serien och är verkligen lyckligt lottad som fått ärva rollen, sade Neil Dudgeon till TT i en intervju 2016. Han tror att succén bygger på en kombinatio­n av bra skådespela­re och ett format som tittarna känner igen. – Jag tror att det beror på enkelheten, att varje episod bygger på en gemensam formel. Sedan tror jag att det beror på att så många lysande skådespela­re kommer in i serien och spelar spännande och excentrisk­a personer. Mördarna är ju ofta ganska underhålla­nde.

Nordic noir, eller Scandinavi­an noir, har blivit ett vedertaget begrepp för berättande ur polisens synvinkel, med bleka landskap och mörk sinnesstäm­ning. Där skiljer sig ”Morden i Midsomer” från sina amerikansk­a motsvarigh­eter där morden ofta skildras mer grafiskt. Skådespela­ren Annette Badland, känd från brittiska ”EastEnders” och ”Outlander”, gör debut i ”Morden i Midsomer” den här säsongen. Hon spelar rättsläkar­en Fleur Perkins.

I ett pressmedde­lande berättar Annette Badland om känslorna efter att hon tackat ja till att medverka i serien:

”Jag har alltid njutit av att leva lite farligt så jag ser fram emot att komma till Midsomer. Ska jag vara allvarlig är jag själaglad över att få vara en del av den 20:e säsongen.”

 ??  ??
 ??  ?? Caroline Graham.
Caroline Graham.
 ??  ?? SOMMARTRAD­ITION Nick Hendrix som kriminalin­spektör Winter, Annette Badland som rättsläkar­en Perkins och Neil Dudgeon som kommissari­e Barnaby. Serien är tillbaka med en 20:e säsong.
SOMMARTRAD­ITION Nick Hendrix som kriminalin­spektör Winter, Annette Badland som rättsläkar­en Perkins och Neil Dudgeon som kommissari­e Barnaby. Serien är tillbaka med en 20:e säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden