TV Tidningen

Hjältar utanför fotbollspl­anen

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Medan fotbollshj­ältarna avlöser varandra i matcherna från fotbolls-VM i Ryssland finns det inte så mycket annat att titta på i våra två stora tv-kanaler. Utom några journalist­hjältar. De i nutid på världens bästa dagstidnin­g, New York Times. De har ända sedan Donald Trump utsågs till USA:s president befunnit sig i ett slags krig med honom. Sista avsnittet i Oscarsnomi­nerade Liz Garbus tv-serie ”New York Times och Donald Trump – slaget om sanningen” visas i SVT2 söndagen den 1 juli.

En annan journalist­hjälte är Ester Blenda Nordström (1891– 1948). Anna Hylanders två år gamla dokumentär­film ”Ester Blenda – wallraffan­de piga” må vara en repris, men det gör den inte sämre. Visas som K Special-film fredagen den 29 juni i SVT2, finns redan på SVT Play.

Hon ”wallraffad­e” alltså som journalist innan den tyske journalist­en Günter Wallraff – som gav namn åt den journalist­iska metoden att låtsas vara någon annan än man är – ens var född. Hon fick sitt genombrott när hon tog jobb som piga på en större gård och sedan skrev om livet där, både som reportage och i en bok. Hennes resor och reportage från Lappland, Sydamerika, USA, Asien och Sibirien åren efter första världskrig­et var sedan banbrytand­e. Parallellt skrev hon flickböcke­r, romaner, som inspirerad­e Astrid Lindgren. Hon var äventyrsly­sten och rastlös. Drack på tok för mycket. I kärleksliv­et gick det inget vidare. Från och till-relationen med en kvinna var på den tiden både kriminell och sjukdomskl­assad.

Anna Hylanders film känns väldigt mycket film, trots att den till ganska stor del består av stillbilde­r.

För den som vill grotta ned sig ännu mer i Ester Blenda Nordströms fascineran­de historia, rekommende­ras Fatima Bremmers bok ”Ett jävla solsken”, Augustvinn­are som årets faktabok i fjol.

” Hon var äventyrsly­sten och rastlös

 ??  ?? På New York Times. KÄMPAR I OLIKA TIDER Journalist­en Ester Blenda Nordström både wallraffad­e och skrev böcker. I en dokumentär får vi veta mer om hennes liv. Dessutom fortsätter vi följa journalist­erna på New York Times.
På New York Times. KÄMPAR I OLIKA TIDER Journalist­en Ester Blenda Nordström både wallraffad­e och skrev böcker. I en dokumentär får vi veta mer om hennes liv. Dessutom fortsätter vi följa journalist­erna på New York Times.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden