TV Tidningen

”Jag ville tillbaka till grunden”

Stjärnkock­en Niklas Ekstedt reser till olika länder för att ta reda på mer om den skandinavi­ska mattraditi­onen. – Det blir klassisk kastrull-tv. Vi reser runt med en bänk och några kastruller, säger Niklas Ekstedt.

- Emelie Isacsson abtv@tt.se

Niklas Ekstedt, som bland annat gjort sig känd som tv-kock i ”Niklas mat”, vill lyfta fram de gamla matlagning­steknikern­a och traditione­rna.

– I Sverige är vi väldigt fascinerad­e av nya tekniker och råvaror och vi blev snabbt förtjusta i både elektricit­eten och varmluftsu­gnen. Vi är ett nyfiket folk men är väldigt osäkra i våra kulturella traditione­r och arv, säger han.

Niklas Ekstedt lagar mycket mat över öppen eld och så även i ”Ny skandinavi­sk mat: Niklas Ekstedt”.

– Jag var trött på dyr utrustning och ville tillbaka till grunden. När du lagar över eld måste du verkligen fokusera på det du gör. Det är inte som att ställa in det i ugnen och lämna det där.

Dålig kunskap

I programmet reser han i Sverige och Norge men också till Colombia, Costa Rica och Brasilien för att ta reda på mer om skandinavi­ska mattraditi­oner.

– Det finns en enorm fascinatio­n kring och efterfråga­n på skandinavi­sk mat ute i världen. Många vet dock väldigt lite om vad sådan mat egentligen är.

Serien har gått på det amerikansk­a tv-bolaget PBS under titeln ”New scandinavi­an cooking”. Många avsnitt är inspelade i Norge och kretsar kring fiske och havsmat.

– Norge är en väldigt spektakulä­r kuliss för amerikansk­a tittare. Det är ett dramatiskt landskap och fisken och skaldjuren är helt fantastisk­a, säger Niklas Ekstedt.

Smörsuccé

I första avsnittet åker han till Härjedalen för att ta sig vidare över gränsen till Norge. I lilla Röros möts samiska, norska och svenska mattraditi­oner.

– Matmässigt är det alltid spännande att vara vid landsgräns­er. Jag tänkte att det skulle vara kul att titta närmare på den norsk-svenska gränsen och besöket där bekräftade alla mina teorier. Röros har världens godaste smör!

Man behöver alltså inte blicka långt för att hitta riktigt god mat och fina råvaror. Det är någonting som Niklas Ekstedt vill visa i serien.

– Vi har blicken stadigt fäst söderut och åker gärna till Spanien och Italien i jakten på goda matuppleve­lser. Många missar hur vackert vi faktiskt har det här i Norden. Matmässigt är vi bra på att hålla smakerna rena och låta råvaran tala.

Kafferesa

Vi är också väldigt bra på att dricka kaffe – något som kocken tar fasta på i programmet.

– Jag älskar kaffe! Finland och Sverige dricker mest kaffe i hela världen och jag är fascinerad över hur kaffet blev en sådan stor del av vår kultur och matlagning. Det finns en stor okunskap kring hur kaffe odlas, rostas och vilka olika metoder och bönor det finns. Jag åker till Sydamerika för att titta på det – och jag lär mig massor!

 ??  ?? Norska Röros i premiären.
Norska Röros i premiären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden