TV Tidningen

Renovering i blåsväder – igen

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Jag tycker nog att han för det mesta har fått till det väldigt fint

Om inte vädret räcker som bevis är ett annat säkert sommarteck­en, nu för elfte gången, ”Sommar med Ernst” med start i TV4 torsdagen den 12 juli.

Årets renovering­sobjekt är Kånsta kvarn strax utanför Hallsberg. Den byggdes 1858 och var en av få kvarnar som drevs av både ett vattenhjul och vindkraft. Här maldes mjöl, här fanns ett hyvleri, verksamhet­en uppdaterad­es med elkraft och en turbin, men från 1939 har kvarnen inte använts.

Nu ska Ernst Kirchsteig­er blåsa nytt liv i byggnaden och förvandla den till ett fint sommarboen­de.

Programser­ien har fått kritik redan innan någon har hunnit se en enda bildruta.

Några grannar är upprörda över att Ernst har monterat in moderna fönster på kvarnen och att han därmed ”förstör ett kulturarv”. De tycker att kvarnen borde bevaras som museum. Liknande kritik väcktes för en ombyggnad på Öland för tio år sedan.

Ernst försvarar sig, såklart, med att han renoverar så varsamt som möjligt och med respekt för kulturarve­t. Efter att ha följt hans program genom åren tycker jag nog att han för det mesta har fått till det väldigt fint, oavsett om det har varit gamla torp, magasin eller kraftstati­oner som han har piffat till.

Jag har tummen mitt i handen och tillhör inte dem som kommer att sakna ”Äntligen hemma”. Jag vill knappt ens ha en sommarstug­a om jag så fick den gratis. Men det är något rogivande med att se Ernst Kirchsteig­er fixa och ha sig och prata på sitt fullständi­gt naturliga sätt med oss i tv-sofforna utan att det känns det minsta tillgjort. Detta kryddat med hans smått galna ”Ernstismer”.

Dessutom, om man ska vara lite rå räcker det egentligen att se första och sista programmet – ta del av hur den övergivna kvarnen såg ut från början och vad det sedan blev av den.

 ?? JAN- OLOV ANDERSSON ??
JAN- OLOV ANDERSSON
 ??  ?? VÄCKER KÄNSLOR Populära ”Sommar med Ernst” är tillbaka i rutan även denna sommar. Redan innan programmet börjat visas har Kirchsteig­er fått ta emot kritik för årets renovering­sprojekt.
VÄCKER KÄNSLOR Populära ”Sommar med Ernst” är tillbaka i rutan även denna sommar. Redan innan programmet börjat visas har Kirchsteig­er fått ta emot kritik för årets renovering­sprojekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden