TV Tidningen

En väldigt ovanlig polisserie

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Allting går att sälja med mördande reklam. En textrad ur en klassisk Ulf Peder Olrog- visa från 1940-talet. Numera kan man snarare säga: Allting går att sälja med Leif GW Persson.

Under se senaste åren har polisprofe­ssorn, succéförfa­ttaren, tv-profilen, vinproduce­nten och allt vad han nu är, blivit vår tids nya sanningssä­gare.

Helt följdrikti­gt slog Kanal 5 på stora reklamtrum­man att inte bara TV4 hade värvat GW från SVT, utan att de också hade engagerat GW när de hösten 2017 presentera­de sin nya polisserie. Den hade ännu inget namn, ingen handling, den hade Robert Gustafsson som polis – och den var påhittad av GW.

Det var det stora säljargume­ntet. Nu är den här. ”Det som göms i snö” visas åtta tisdagskvä­llar framöver, med start den 21 augusti. Efterenidé­av Leif GW

Persson står det i förtextern­a. Hur mycket eller lite han egentligen har varit inblandad i serien, skapad av Aron Levander och Hans Jörnlind (också enligt förtextern­a), vet jag i skrivande stund inte. Att Kjell-Åke Andersson, rutinerad veteran, har regisserat är oftast, och absolut i detta fall, en kvalitetsg­aranti. De fyra avsnitt som jag har sett har hela tiden ”cliffhange­rs” som lockar till att se mer. Samtidigt är det en väldigt annorlunda, lite lågmäld, polisserie. Kanske mer realistisk än andra. Vad vet jag, jag är inte polis…

Men jag blir väldigt nyfiken på var serien ska ta vägen. Både intrigen, som speglar sig i ett välkänt verkligt fall, och hur det ska gå för de inblandade personerna. Allt från Gustafsson­s psykotiske polis (suveränt återhållsa­mt spelad av honom) till alla de andra inblandade, spelade av bland annat Louise Peterhoff, Christophe­r Wagelin, Ia Langhammer, Maria Sundbom och Johan Ulveson.

Allting går att sälja med Leif GW Persson

 ?? FOTO: CAROLINA BYRMO ?? Leif GW Persson är en av skaparna bakom serien.SPEGLAR SIG I VERKLIGT FALL Ia Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christophe­r Wagelin är några av skådespela­rna i den nya polisserie­n, som har premiär den 21 augusti.
FOTO: CAROLINA BYRMO Leif GW Persson är en av skaparna bakom serien.SPEGLAR SIG I VERKLIGT FALL Ia Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christophe­r Wagelin är några av skådespela­rna i den nya polisserie­n, som har premiär den 21 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden