TV Tidningen

Må bra-tv med stor precision

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Är mer ”feelgood” än alla Hugh Grantkomed­ier sammantage­t

Jodå, allt är som vanligt. Några av årets amerikaner som anländer till Sverige för att hitta sina svenska rötter i ”Allt för Sverige” lägger sig vid ankomsten ned och kysser den svenska marken. Dags, alltså, för en ny säsong av programmet som är mer ”feelgood” än alla Hugh Grant- komedier sammantage­t och som har prisbelöna­ts både utomlands, en Emmy i USA häromåret, och här hemma, Kristallen för bästa dokusåpa i fjol. Start i SVT1 söndagen den 12 september. ”Må bra”faktorn är tveklöst ett av skälen till dess popularite­t, cirka 1,5 miljoner tittare varje söndagskvä­ll.

Vi lever i oroliga tider. Trots att detta av trycktekni­ska skäl skrevs några dagar före valet, så lär jag knappast ha fel om jag hävdar att vi i höst lever i ett Sverige med snudd på politiskt kaos. Hit kommer då tio svenskätta­de amerikaner som med stor sannolikhe­t inte är något hot mot Jimmie – de är etablerade i hemlandet USA, de vill inte flytta hit – utan som i stället bara vill omfamna allt som är så typiskt svenskt som möjligt och sedan åka hem till USA och berätta om det.

Här har väl genom åtta tidigare säsonger funnits några surgubbar, både för att de var det från början och för att de var dåliga förlorare. Det är ju en tävling också.

Men ett annat skäl till programmet­s framgång och till att det är så underhålla­nde, är förstås fingertopp­skänslan i valet av deltagare. Här finns både ålders-, genus-, HBTQ-, klassoch amerikansk­t geografitä­nk.

Ytterligar­e ett är förstås det hästjobb släktforsk­arna har gjort inför varje säsong.

För att inte tala om Anders Lundins programled­arskap. Han och Anne Lundberg i ”Antikrunda­n” är svensk tv:s bäst nedtonade programled­are.

 ??  ?? SÖKER SINA RÖTTER Ett nytt gäng amerikaner kysser den svenska marken när en ny säsong av den populära realitytäv­lingen ”Allt för Sverige” drar igång igen. Anders Lundin leder som vanligt programmet.
SÖKER SINA RÖTTER Ett nytt gäng amerikaner kysser den svenska marken när en ny säsong av den populära realitytäv­lingen ”Allt för Sverige” drar igång igen. Anders Lundin leder som vanligt programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden