TV Tidningen

”Har förmågan att visa hans skörhet”

Det har blivit dags för en andra säsong av tittarfavo­riten ”Springflod­en”. Där återser vi Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist som det något omaka radarparet Rönning och Stilton.

- Helena Björkvall/ TT abtv@tt.se

I den första säsongen hade varje avsnitt över en miljon tittare. Succén var ett faktum och banade väg för en andra säsong – så Kjell Bergqvist fick börja spara ut håret och skägget igen. För honom är det väldigt viktigt att tittarna känner igen Stilton.

– Jag bad till och med Cilla och Roffe skriva till några scener som inte finns i boken. Det funkar ju inte att Stilton dyker upp med backslick och utan skägg, så de skrev in några återfall, säger Kjell Bergqvist och skrattar.

Det betyder också att gänget med uteliggare följer med till den andra säsongen, vilket glädjer Bergqvist. Han såg fram emot inspelning­arna men erkänner att han var lite orolig för att samhällets utstötta skulle spelas av etablerade skådisar.

– Har man inte koll på läget och ett bra manus blir det lätt dåligt. Men de fick tag på ett bra gäng, de blev väldigt trovärdiga, mycket tack vare en bra casting och bra manus.

Tidigt påtänkt för rollen

Cilla och Rolf Börjlind är författarp­aret bakom både boken och serien ”Springflod­en”. De och Kjell Bergqvist har arbetat tillsamman­s sedan 1970-talet bland annat i ”Graven” och ”Morden”, och Bergqvist var tid-igt påtänkt för rollen som den före detta kriminalar­en och numera hemlöse Tom Stilton.

– De vet att jag levererar och att jag har förmågan att visa hans skörhet, han är en figur med många dimensione­r. Det har varit en härlig resa att göra Stilton, men också en utmaning eftersom han är tystlåten och det är en typ jag inte brukar göra, säger Kjell Bergqvist och tillägger: – Det är galet mycket folk som får arbete genom Cilla och Rolf Börjlind, via både böcker, serier och filmer. När vi har varit och fikat brukar jag tacka dem för pengarna.

Olivia är väldigt besviken på Stilton

Stiltons förflutna

I den andra säsongen får vi lära känna Stilton lite mer och får veta en hel del om hans bakgrund och varför han till slut fick ett sammanbrot­t.

– Han har varit en oerhört skicklig polis, men med en tung ryggsäck från sin uppväxt. Till slut blir en kollega, snuten Forss, droppen som gör att han går in i väggen.

Besviken Olivia

När den andra säsongen startar har Olivia Rönning precis kommit tillbaka från en längre utlandsvis­telse. Hon kastas snabbt in i ett morddrama som leder henne och Stilton hela vägen till franska Marseille.

– Det är lite trögt mellan dem i början. Olivia är väldigt besviken på Stilton efter det han avslöjade i det sista avsnittet av förra säsongen, men när han går in i väggen är det Olivia som får honom på banan igen.

Blir det någon säsong tre? – Det blir det med största säkerhet, det arbetet är redan i gång, säger Kjell Bergqvist.

 ??  ??
 ??  ?? Reine Brynolfsso­n spelar Magnus Thorhed, assistent åt finansmann­en och Jean Borrell. Amanda Ooms spelar Luna Johansson, Stiltons hyresvärd.
Reine Brynolfsso­n spelar Magnus Thorhed, assistent åt finansmann­en och Jean Borrell. Amanda Ooms spelar Luna Johansson, Stiltons hyresvärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden