TV Tidningen

Frispråkig reality på Dramaten

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Få saker kan bli så bra bakom kulisserna-historier som sådant som utspelas i film-, tv- eller teatervärl­den. Då är förstås landets nationalsc­en Dramaten i Stockholm en tacksam miljö. Massor av kändisar. Alltid skandaloms­usat för sina stökiga manliga skådespela­re. Detta aktualiser­ades igen i fjol när metoo-rörelsen blossade upp och skådespela­rupproret #tystnadtag­ning publicerad­es.

Det gjordes en bra dokumentär­serie om teatern tidigt på 2000-talet, men nya ”Livet på Dramaten” – andra avsnittet sänds onsdagen den 22 februari i SVT1 – är snäppet vassare. Den verkar ha spelats in precis efter förra höstens omtumlande händelser. Mycket tycks sedan dess inte ha förändrats till det bättre, enligt en nyligen publicerad SvD-artikel. Ganska mycket tystnadsku­ltur råder fortfarand­e. Därför är många i tv-serien förvånansv­ärt modiga när de uttalar sig.

Ingmar Bergman (1918– 2007) får sina fiskar varma, av såväl skådespele­rskan Elin Klinga som av inspicient­en

Tomas Wennerberg, som både älskade att jobba med legenden och avskydde hur han plågade allt från tekniker till framför allt kvinnliga skådespela­re.

Eva Röse är mest och väldigt mycket frispråkig när det gäller metoo, även om Örjan Ramberg väl också är det, på sitt sätt, han liksom ”outar” sig själv som en av de utpekade i ett lätt förvirrat samtal. Andra som uttalar sig i ämnet är veteranen Gunnel Lindblom och Thomas Hanzon. Som helhet, ett mycket starkt avsnitt.

Det är ljuvligt, särskilt om man har sett en eller annan realityser­ie, att höra Anita Wall som berättarrö­st. Mer plågsamt är det, mitt i all öppenhet, att se och höra hur Dramatench­efen Eirik Stubø hela tiden slingrar sig som en proffsig politiker. Hur länge blir han kvar på sin post efter att mycket sevärda ”Livet på Dramaten” är över?

Den verkar ha spelats in precis efter förra höstens omtumlande händelser

 ??  ?? UNDER REPETITION­EN Lena Endre och Thomas Hanzon är två av stjärnskåd­espelarna som tittarna får följa med bakom kulisserna i den nya dokumentär­serien ”Livet på Dramaten”.
UNDER REPETITION­EN Lena Endre och Thomas Hanzon är två av stjärnskåd­espelarna som tittarna får följa med bakom kulisserna i den nya dokumentär­serien ”Livet på Dramaten”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden