TV Tidningen

Läser varandras romanutkas­t

En familjehis­toria

-

21.30

Martina Haag och Bea Uusma berättar om sin syskonrela­tion i ”En familjehis­toria”.

– Utan Bea hade jag inte kunnat skriva en enda bok, säger Martina Haag.

Martina Haag har skrivit böcker som ”Underbar och älskad av alla” och ”Det är något som inte stämmer”, utsedd till Årets bok 2016. Bea Uusmas roman ”Expedition­en: min kärlekshis­toria” belönades med Augustpris­et. De båda systrarna hjälper och utmanar varandra i författars­kapet.

– Vår relation är intensiv, konstrukti­v och kreativ. Vi är semitvilli­ngar, det är ett år och nio månader mellan oss, och vi är väldigt tajta, säger Martina Haag.

När de var små brukade de leka skola. De turades om att lämna in uppgifter som skulle rättas, var de bra gjorda blev det guldstjärn­a.

– Lite så håller vi fortfarand­e på. Vi har utvecklat ett helt eget system när vi läser varandras texter, skriver vi ”KL” vid ett stycke så betyder det ”klyschigt” till exempel. Det är bra att rikta sitt skrivande till en enskild läsare och jag har alltid Bea i huvudet när jag skriver. Martina Haag, som just nu skriver på en ny bok, ett film-manus och en tv-serie, testar ofta sina idéer på systern. – Jag litar väldigt mycket på henne. Jag vet att hon alltid finns där och att jag har någon som backar upp. Jag unnar alla författare att ha en sådan person vid sin sida.

Jag vet att hon alltid finns där och att jag har någon som backar upp

 ??  ?? HJÄLPER VARANDRA Martina Haag, 54, och Bea Uusma, 52, är tajta både som systrar och som författark­ollegor. ”Vi har utvecklat ett helt eget system när vi läser varandras texter”, säger Martina Haag.
HJÄLPER VARANDRA Martina Haag, 54, och Bea Uusma, 52, är tajta både som systrar och som författark­ollegor. ”Vi har utvecklat ett helt eget system när vi läser varandras texter”, säger Martina Haag.
 ??  ?? Martina Haag.
Martina Haag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden