TV Tidningen

”Jag tycker om dem jag intervjuar”

Anna Hedenmo har alltid gillat memoarer mer än fiktion och beskriver sig som djupt intressera­d av människor. I en ny säsong av ”Min sanning” intervjuar hon kända personer om karriärens och livets med- och motgångar.

- Emelie Isacsson/ TT abtv@tt.se

Jonas Gardell har berättat om bristen på vänner, Sara Danius har gett smakprov på sitt alterego Gittan P Jönsson och Amelia Adamo har pratat öppenhjärt­igt om sin klassresa. Enligt Anna Hedenmo är det inte svårt att få gäster till ”Min sanning”.

– De får en chans att ge sin bild av olika händelser och ett tillfälle att förklara. Vissa kan tycka att vi kommer lite för nära. Samtidigt vill vi ju inte vara snaskigt nära, det privata måste ha en relevant bäring på det yrkesverks­amma livet. Allt bygger på ett förtroende mellan mig och gästen. Ingen öppnar sig om man blir inträngd i ett hörn, säger Anna Hedenmo.

Hon är programled­are sedan 2013, efter att i över tjugo år ha jobbat med nyhetsprog­ram. Inför ”Min sanning” skrivs ett väl genomarbet­at manus och inför varje inspelning sätts det upp ett rollspel där Hedenmo förbereder sig på vilka vägar intervjun kan komma att ta. Här finns det tid för reflektion, något hon saknade i det snabba nyhetsarbe­tet.

Ett drömprogra­m

– För mig är ”Min sanning” ett drömprogra­m att göra. Det är otroligt roligt.

Till skillnad från många andra intervjupr­ogram finns det inga inslag av underhålln­ing i ”Min sanning”. Anna Hedenmo tror att det finns ett sug hos tittarna efter det långsamma och djupa samtalet.

– Vi kan stanna vid en fråga i tio minuter och vrida och vända på den. Det är inte särskilt livfull tv, kameran visar bara mig och gästerna. Men bilden – och hela människan som framträder i det här stillsamma formatet – kan säga ganska mycket. Hade du själv satt dig i gäststolen?

– Ja, om det är en programled­are som jag litar på. Jag har i intervjusi­tuationer råkat ut för att det inte har funnits någon förtroligh­et och då kan vissa frågor kännas för närgångna. Men jag har heller inget stort behov av att berätta om mig och mitt liv, jag gillar mest att berätta om andra.

Ingen öppnar sig om man blir inträngd i ett hörn

I det första avsnittet intervjuar hon den 31-årige riksdagsle­damoten Hanif Bali. Han berättar om hur han som treåring kom ensam till Sverige, om när han blev petad från Moderatern­as partistyre­lse och om sina kontrovers­iella uttalanden på Twitter.

Starkt ögonblick

I mötena uppstår det ofta en intensitet och närhet som Anna Hedenmo bär med sig en lång tid efteråt.

– Med Hanif Bali blev det så, det var ett starkt ögonblick som jag tänker mycket på, säger Anna Hedenmo och fortsätter:

– Jag tycker om dem jag intervjuar, jag känner en stark sympati för mina gäster. Det är lätt att uttala sig hårt om andra människor, speciellt de som man inte delar åsikter eller sympatier med, men när man kommer nära så förstår man att vi ändå är ganska lika allihop.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Anna Hedenmo 1993.
Anna Hedenmo 1993.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden