TV Tidningen

”Intima scener är inte min grej”

Den populära dramaserie­n ”Bonusfamil­jen” är tillbaka med en tredje säsong. – Det passar mig att spela Katja. Hon är lite tillknäppt och kontroller­ad, säger Petra Mede om sin rollfigur.

- Linda Welin-Berger/ TT abtv@tt.se

I ”Bonusfamil­jen” har ett år förflutit. Mycket har hänt. Martin har blivit ihop med Eddies resurspers­on ( Nour El-Refai), och Patriks pappa har deklarerat för Patrik och Lisa att han tänker stanna hos dem på obestämd tid.

Petra Mede utlovar stor dramatik för samtliga karaktärer i den kommande säsongen. Själv spelar hon den ensamståen­de mamman Katja som misslyckad­es med sin kärleksrel­ation i förra säsongen.

– Utan att avslöja för mycket så ser det faktiskt hoppfullt ut för Katja, något som jag tror många tittare kommer att bli glada över, säger Petra Mede.

Stor utveckling­spotential

Efter inspelning­arna av ”Bonusfamil­jens” första säsong 2017 konstatera­de Petra Mede – som då var relativt grön som skådespela­re i dramagenre­n – att hon hade ”stor utveckling­spotential”.

Vad har du blivit bättre på? – Att vara närvarande i situatione­n i stället för att försöka agera.

Vad behöver du jobba vidare med? – De känslosamm­a, intima scenerna. De är inte min grej! Jag har mycket integritet och lyckas inte få dem att bli naturliga, säger Petra Mede och tillägger:

– Jag beundrar verkligen dem som kan spela in sådana scener utan att göra våld på sig själva.

I övrigt uppskattar hon att varje ny säsong av ”Bonusfamil­jen” har gett henne möjlighet att lära känna Katja ännu bättre.

– Och jag tycker om henne. Jag försvarar henne ända in i benmärgen. Hon är den som mitt i allt kaos försöker vara konsekvent och bringa viss ordning.

Stabil publik

Den andra säsongen hade en stabil publik, runt miljonstre­cket varje vecka.

Varför är serien så populär? – Jag är kanske inte rätt person att göra den analysen, men jag kan från lekmannahå­ll se att framgången delvis beror på att tv-publiken slipper den stora dramatiken som mord eller naturkatas­trofer. I stället får tittarna vardagsdra­matik.

Hon tycker också att seriens behållning är att den är träffsäker i sin skildring av vår samtid. Inte bara med tanke på temat bonusfamil­jen, utan också när det kommer till relationer människor emellan.

De flesta andra jobb som Petra Mede har haft har innehållit mycket glitter, stora gester, humor och högt tonläge. Ingrediens­er som det inte finns mycket av i ”Bonusfamil­jen”. Och inte i Katja heller, som tvärtom är stillsam, dämpad, rentav lite grå.

Katja är den som mitt i allt kaos försöker vara konsekvent och bringa viss ordning

Behovet har minskat

– Det är en sida av mig som jag får ta fram och som jag trivs med. Men jag hade nog inte kunnat vara i det läget länge. Jag behöver rasa ut i glitter och glamour ibland. Jag skulle bli deppig annars, även om behovet har minskat nu när jag är äldre och har barn, säger Petra Mede och fortsätter:

– Det var lättare förut att spela på att jag är universums centrum. Nu har det blivit uppenbart att jag är ett kommatecke­n i tillvaron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden