TV Tidningen

”Jag har inga anlag för hypokondri”

Petra Mede är ny programled­are när ”Helt sjukt” är tillbaka. I pratshowen möter hon en brokig skara kändisar som öppet berättar om sina sjukdomar och hälsoprobl­em – både fysiska och mentala.

- Angelica W Rydén/ TT abtv@tt.se

– Det är det mest lärorika programmet jag någonsin har gjort. Jag har fått lära mig så mycket om medicin och psykologi och har fått höra gästernas intressant­a livshistor­ier, som de så generöst delar med sig av, säger Petra Mede.

De två tidigare säsongerna leddes av David Hellenius.

När programmet nu är tillbaka med Petra Mede, efter några års uppehåll, tar hon sig an allvarliga ämnen som cancer, utbrändhet och ätstörning­ar. Till sin hjälp i varje avsnitt har hon läkaren

Mikael Sandström, psykologen Jenny Knutsson – och humor.

Förlösande galghumor

– Man måste inte vara allvarlig bara för att det handlar om sjukdom och hälsa. Programmet blir ofta roligt, och det är inte bara för att jag skämtar. Gästerna skojar också om sin egen situation. Galghumor kan vara förlösande, och det upplever jag som väldigt befriande, säger Petra Mede, som även har en huvudroll i Molières satiriska pjäs om hypokondri, ”Den inbillade sjuke”, som fortsätter spelas i höst.

Skiljer sig från David

Men att fokusera helt på sjukdomar och åkommor är som tur är inget som påverkar henne.

– Jag har inga som helst anlag för hypokondri och har inte upptäckt några nya symtom hos mig själv. Där skiljer vi oss, David Hellenius och jag. Han har ju pratat mycket om sin hypokondri, säger Petra Mede med ett skratt.

Trots humoristis­ka inslag i programmet tycker hon ändå att ”Helt sjukt” skiljer sig från hennes tidigare programled­arjobb.

– Det här är en ny arena för mig, eftersom det är ett mer journalist­iskt uppdrag. Jag har alltid gillat ”Helt sjukt” eftersom det förenar livshistor­ier med kunskap inom medicin på ett genialt sätt.

Något som berört henne är programmet­s gäster och allt personligt som de delar med sig av.

– Jag är stum av beundran inför deras förmåga att berätta om sin egen situation.

– Offentliga personer ser kanske ut att ha ett problemfri­tt liv, eftersom det ofta är vad som visas upp, men här berättar de om problem som har klangbotte­n även hos tv-tittaren.

Livshistor­ierna berör

Och de intressant­a livshistor­ierna tycker Petra Mede är programmet­s styrka.

– Jag har tappat hakan och fått lära mig så otroligt mycket. Jag har också fått den djupa insikten om att vi alla tampas med våra kroppar och vårt sinnelag – i olika utsträckni­ng givetvis. Men livet är ingen räkmacka för någon.

Jag har tappat hakan och fått lära mig så otroligt mycket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden