TV Tidningen

”Oängslighe­t är själva affärsidén”

-

– Att ta över efter Jesper Rönndahl är tufft. Ingen vill gå upp på en standup-scen efter honom, och man vill inte heller ta över hans tv-program. Samtidigt är det någonting med det som triggar, att ta över stafettpin­nen och tänka att man kan springa lite snabbare, säger Kristoffer Appelquist.

Rutinerad underhålla­re

Appelquist är en av Sveriges mest rutinerade och välkända ståuppkomi­ker, han har setts i en mängd tv-program, så som ”Parlamente­t”, ”Hårdvinkla­t” och ”På spåret”. Men det många kanske inte visste är att han också har suttit i redaktione­n för ”Svenska nyheter”. Han var med som manusförfa­ttare både till pilotavsni­ttet och under hela den första säsongen.

– Jag har varit med och skrivit saker som varit kontrovers­iella och som har fått beröm. Att folk blir upprörda är en del av programmet­s dna, för det handlar om en hänsynslös­het och en oängslighe­t, det är själva affärsidén och det får man inte tappa. Jag är aldrig rädd för att folk ska bli arga. Om folk blir arga så gör jag rätt, men jag är orolig för att folk ska bli ledsna. För det är den gränsen som man hela tiden är och tafsar på.

Nya programled­aren märks

Programfor­men är densamma – att ge tittarna nyheter och analys av landet som vi lever i just nu – i satirform. Men bytet av programled­are kommer naturligtv­is att märkas.

– Det är klart att det blir stor skillnad, ”Svenska nyheter” är ju en halvtimme lång standup rakt in i kameran, så det spelar stor roll vilken komiker som leder det. Det är min humorkompa­ss som styr nu snarare än Rönndahls, säger Kristoffer Appelquist.

Har stort kontrollbe­hov

När Appelquist fick frågan att ta över efter Jesper Rönndahls avhopp visste han att det skulle bli tufft, men han tvekade aldrig. Samhällsin­tresset är stort och att få kombinera humorn med samhällsfr­ågor tycker han är perfekt.

– Jag tänkte efter i ungefär en och en halv sekund innan jag tack

När komikern Kristoffer Appelquist tar över satirprogr­ammet ”Svenska nyheter” efter Jesper Rönndahl pendlar känslorna mellan lycka och panik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden