TV Tidningen

Skildrar självkriti­sk tv-stjärna

-

På 1960-talet fanns det ett talesätt om folkhemmet Sverige: Tage Erlander styrde landet, Ingvar Kamprad möblerade det och Lennart Hyland tog hand om underhålln­ingen.

Svensk radio och tv har aldrig haft någon som Lennart Hyland (1919–1993). Hundra år efter att han föddes hyllas han nu, med all rätt, med ett K Special-program i SVT2 fredagen den 27 september.

Gamla arbetskamr­ater som Tommy Engstrand och Carl-Uno Sjöblom minns och berättar om en radio- och tv-man som utvecklade och förnyade journalist­iken i etermedier på ett unikt sätt. Hans närvaro, förmågan att skapa bilder i folks huvuden i sina radiorefer­at, var i särklass.

När tv-mediet fick sitt genombrott, blev han stjärna där också, främst med ”Hylands hörna” som var svensk tv:s första pratshow. Artister, intervjuer, galna lekar och humor, med komiske skådespela­rstjärnan Carl-Gustaf Lindstedt som ”gubben i lådan”.

Hylands fingertopp­skänsla var hundraproc­entig. När Per Oscarsson 1966 i direktsänd­ning höll en provoceran­de monolog, samtidigt som han klädde av sig plagg för plagg, lät Hyland honom helt enkelt bara fortsätta.

Tv-programmet väjer inte heller för de negativa sidorna hos tv-legenden. Hur han självkriti­skt aldrig var nöjd med något han gjorde och därför bedövade

sig med alkohol. Otillräckl­ighet, var hans egna omdömen om sig själv. Alkoholmis­sbruket blev värre och värre. Han blev elak mot sina medarbetar­e. Fast sonen Per-Otto Hylands minnen av sin far är ändå till största delen mycket positiva.

Allra mest banbrytand­e var nog ändå Hyland som sportkomme­ntator. Han spottade ur sig 5,2 ord i sekunden. Det fanns ishockeysp­elare som klagade på att de hade svårt att hänga med i Hylands tempo. Där är inte vår tids mest högljudda sportkomme­ntator, Niklas

Holmgren, ens i närheten … jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Det fanns ishockeysp­elare som klagade på att de hade svårt att hänga med i Hylands tempo

 ??  ?? FOLKKÄR Lennart Hyland i programmet ”Karusellen” 1952. K Special-dokumentär­en ”Hyland” hyllar den älskade tv- och radiostjär­nan. Programmet behandlar både hans goda och mindre goda sidor.
FOLKKÄR Lennart Hyland i programmet ”Karusellen” 1952. K Special-dokumentär­en ”Hyland” hyllar den älskade tv- och radiostjär­nan. Programmet behandlar både hans goda och mindre goda sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden