TV Tidningen

Komiker som var före sin tid

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Vi har Özz Nûjen, Zinat Pirzadeh och Soran Ismail. Säkert finns det någon ståuppkomi­ker med utländsk bakgrund som känner sig bortglömd.

Men Lasse Lindroth (1972–1999) var först och banade väg, även om David Batra var hack i häl.

Nu skildras hans alldeles för korta liv och karriär i Karolin Axelssons dokumentär ”Lasse Lindroth – allt för ett skratt”. Släpps på SVT Play den 5 oktober, visas i SVT2 fredagen den 11 oktober.

Han föddes i Teheran i Iran men adopterade­s av svenska föräldrar i Täby strax norr om Stockholm när han bara var ett halvår gammal.

Bland dem som berättar om Lindroth i filmen är Adde Malmberg, Johan Glans och Anna-Lena Brundin, alla pionjärer inom ståuppkomi­ken samtidigt som Lasse Lindroth blev en i gänget.

Han skapade ett alter ego, Ali Hussein, och som honom drev han friskt med vardagsras­ismen och svenskars främlingsr­ädsla. Han fortsatte envist sitt arbete trots att han hotades av rasistiska grupper.

– Han skojade om fördomar om invandrare och skruvade upp dem absurt mycket, säger Johan Glans.

– Han vågade trampa både invandrare och svenskar på tårna, säger Dogge Doggelito, i The Latin Kings. Lasse Lindroth var inte bara före sin tid som komiker. Han var också före sin tid på så sätt att han roade folk i en tid innan var och varannan människa kunde dokumenter­a allt med sina mobiltelef­oner. Därför finns det tyvärr inte så jättemycke­t filmat material med honom, vilket förstås blir en svaghet i dokumentär­en.

Men den är ändå klart sevärd. Och gripande.

Tre veckor innan han omkom, blott 26 år gammal, i en bilolycka på väg hem till Göteborg, hade han gift sig. Hustrun Emma väntade deras barn. I filmen får vi höra hennes historia om hur de träffades, Johan Glans skildrar bröllopet, och dottern Olivia som aldrig fick träffa sin pappa berättar om sina känslor.

Fortsatte envist sitt arbete trots att han hotades av rasistiska grupper

 ??  ?? KORT LIV Komikern Lasse Lindroth omkom i en bilolycka, bara 26 år gammal. Nu skildras hans liv och karriär av både familj och komikerkol­legor, i dokumentär­en ”Lasse Lindroth – allt för ett skratt”.
KORT LIV Komikern Lasse Lindroth omkom i en bilolycka, bara 26 år gammal. Nu skildras hans liv och karriär av både familj och komikerkol­legor, i dokumentär­en ”Lasse Lindroth – allt för ett skratt”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden