TV Tidningen

Kända tv-duon tacklar klimatkris­en

Hur pratar vi med våra barn om miljön och klimatkris­en? Det är utgångspun­kten i Lotta Lundgren och Erik Haags nya serie ”Rapport från 2050”.

- Helena Björkvall/ TT abtv@tt.se

I serien rapportera­r Lotta Lundgren och Erik Haag från framtiden, närmare bestämt från året 2050. Förutsättn­ingen är att Sverige lyckats leva upp till Parisavtal­ets löfte om nollutsläp­p.

– Vi vill ta reda på vad det egentligen innebär att vara klimatneut­ral, vi har pusslat ihop en bild av en tänkbar framtid, säger Lotta Lundgren.

I serien kommer Haag och Lundgren, på samma sätt som i duons tidigare serier ”Historieät­arna”, ”Tusen år till julafton”, och ”Bye bye Sverige” att träffa experter och forskare som berättar om människors livsstil och konsumtion­svanor.

– Det handlar om en radikal förändring av vår livsstil. Vi släpper i dag ut nära 10 ton koldioxid per person och år i Sverige, men vi måste ner till under ett ton. En resa till Barcelona går på ungefär 400 kilo koldioxid, då har vi redan förbrukat halva vår årsranson, säger Lotta Lundgren och fortsätter:

– Vi ville också kunna ge vettiga svar på våra barns frågor om hur framtiden ser ut. Vi är inga vetenskaps­män, vår metod är att undersöka saken med våra egna kroppar och intellekt och vara lite som labbråttor.

Fyra avsnitt – fyra teman

Serien som visas i fyra delar är indelad i lika många teman. Det första avsnittet handlar om resor, i övriga avsnitt avhandlas mat, arbete, och boende.

– Att leva klimatneut­ralt är en uppoffring, det är en livsstil som inte kommer att tillåta transatlan­tiska flygningar varje år. Alla reser inte på det sättet i dag heller, men många gör det. Men jag tror inte att vi är så lyckliga i det konsumtion­ssamhälle vi i dag lever i. Vi lever i en förvirrad tid med för mycket av allt.

I programmet medverkar runt tio experter i varje avsnitt. Bland andra får vi möta psykiatrik­ern Anders Hansen, historiker­na Peter Englund och Yvonne Hirdman och filosofen Jonna Bornemark.

– En insikt jag fick var att man måste agera. Man behöver inte sitta och vänta på politiska beslut, utan man kan börja med att titta på sig själv. Det är bättre att ha attityden att varje ton koldioxid räknas, säger Lundgren.

Tror på ungdomarna

En brännande fråga kvarstår, en fråga som enligt Lotta Lundgren kanske är den svåraste för oss att hantera för att lyckas nå en klimatneut­ral värld.

– Det som väcker de stora existentie­lla frågorna, och som jag inte tror att vi lyckades hantera i programmet, är ekonomin. Vi måste ställa om från ett kapitalist­iskt samhälle där man letar upp den allra billigaste arbetskraf­ten och producerar med hjälp av fossila bränslen som bara pumpar ut koldioxid, det är som jag ser det den största utmaningen.

Hon och Erik Haag försöker leva som de lär, de har under längre tid

trappat ner sin konsumtion. Och trots allt är hon försiktigt optimistis­k.

– Vi lever i ett land av ingenjörer och det märks. Men enbart tekniken räcker inte för att lösa problemen. Jag hoppas mycket på den nya, men stora ungdomsrör­elsen. Den drivs av unga människor som inte är intressera­de av sina föräldrars livsstil, säger Lotta Lundgren.

Att leva klimatneut­ralt är en uppoffring

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden