TV Tidningen

Suveränt om en tv-legendar

JAN- OLOV ANDERSSON

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Redan när Magnus Gerttens/Martin Theanders

fina dokumentär­film var ny, år 2007, säger någon som intervjuas i den att tv-legendaren Lasse Holmqvist

(1930-1996) verkar vara lite bortglömd. Bra då att SVT åter har lanserat filmen ”Tv till varje pris – en film om Lasse Holmqvist”. Den visades en lördagskvä­ll i SVT1 härom veckan och finns på SVT Play ett år till.

För precis som Lennart Hyland

(1919–1933) var Holmqvist en av svensk tv:s pionjärer. Den förstnämnd­e i Stockholm, den andra i Malmö.

I en värld där ungdom allt mer premieras över erfarenhet och kunskaper, får vi aldrig glömma bort banbrytarn­a.

När Holmqvists upptäckare och sedan producent Gunnar Ollén

(1913–1996) berättar om hur de gjorde sina underhålln­ingsprogra­m och hur mycket de förberedde dem, förstår man hur mycket arbete som ligger bakom det som i rutan kanske ser enkelt ut.

”Här är ditt liv”, ett koncept Lasse Holmqvist hade upptäckt i Storbritan­nien och fick kämpa i 16 år för att övertyga SVT-cheferna i Stockholm att det skulle fungera även i Sverige, är det han för alltid kommer att bli ihågkommen för.

Men han gjorde många andra programser­ier också. Faktum är att han dominerade Malmö-tv:s utbud i SVT i över 25 år.

Hans barn och gamla kollegor intervjuas. Vi får en närgången men inte bara positiv bild av tv-profilen, han hade till exempel ett fruktansvä­rt temperamen­t. Och mot slutet av karriären vägrade han lyssna på andra. Ville inte inse att hans storhetsti­d var över. Filmen är ett suveränt porträtt av en av svensk tv:s riktiga legendarer.

Kul kuriosa: En av medarbetar­na i Holmqvists sista projekt Öresundska­nalen, som blev ett präktigt ekonomiskt fiasko, var en ung Inger Ljung. Vi får se ett kort klipp från hennes allra första sändning.

Nu är hon en av SVT:s allra bästa programled­are, mest känd från ”Go'kväll”.

Vi får aldrig glömma bort banbrytarn­a

 ??  ?? LÄR KÄNNA PIONJÄREN Lasse Holmqvists program dominerade SVT:s utbud från Malmö i över 25 år. ”Tv till varje pris – en film om Lasse Holmqvist” tecknar en närgången bild av honom.
LÄR KÄNNA PIONJÄREN Lasse Holmqvists program dominerade SVT:s utbud från Malmö i över 25 år. ”Tv till varje pris – en film om Lasse Holmqvist” tecknar en närgången bild av honom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden