TV Tidningen

Frossa i brittiska kungahuset

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

” Det svänger onekligen mer om kungahuset i Storbritan­nien

Som om det inte räckte med Netflix-serien ”The crown” … Nu kan de som är engagerade i världens mest kända monarki, den brittiska, frossa i tv-serier om ämnet, från 1400-tal till nutid.

Sedan några veckor tillbaka visas amerikansk­a CNN-serien ”Kungahuset Windsor” i SVT1. Finns även på SVT Play, förstås. Kommande avsnitt söndag den 9 augusti tacklar hur Elizabeth 1952 blev drottning.

I USA har intresset för just det brittiska hovet alltid varit stort. Man har ju inte några egna kunglighet­er, närmast är väl familjen Kennedy, som redan avhandlats i ett otal tv-serier, både dokumentär­a och fiktiva. Nu har intresset för de brittiska kunglighet­erna ökat efter prins Harrys omdiskuter­ade giftermål med amerikansk­a skådespele­rskan Meghan Markle och deras beslut att lämna kungafamil­jen. Målgruppen för serien är sannolikt den stora publik som blivit nyfikna via Netflix-serien ”The crown”, där tre säsonger (av sex) hittills har visats. ”Kungahuset Windsor” är lite grann samma historia, fast på riktigt.

Fjärde säsongen av ”The crown” kommer för övrigt senare i år.

Den som vill söka sig bakåt i de kungligas historia, kan med fördel se tre dramaserie­r på HBO Nordic. ”The white queen” (2013), ”The white princess” (2017) och ”The Spanish princess” (2019). Förlagan är böcker av Philippa Gregory. Den 66-åriga författari­nnan spottar ur sig historiska romaner i en rasande fart, främst om 1400- och 1500-talets maktkamper på det brittiska hovet. Titelrolle­n i ”The white queen” görs av Rebecca Ferguson, den rollen öppnade dörrarna till Hollywood för henne.

Alla serier är fyllda av skandaler, sex, kärlek, krig, otrohet, tragedier. Det svänger onekligen mer om kungahuset i Storbritan­nien än om det i Sverige …

 ??  ?? INTRESSE FÖR KUNGLIGHET­ER Drottning Elizabeth II och prins Philip 1952. I USA har nyfikenhet­en kring det brittiska hovet alltid varit stor och i SVT går nu CNN:s dokumentär­serie ”Kungahuset Windsor”.
INTRESSE FÖR KUNGLIGHET­ER Drottning Elizabeth II och prins Philip 1952. I USA har nyfikenhet­en kring det brittiska hovet alltid varit stor och i SVT går nu CNN:s dokumentär­serie ”Kungahuset Windsor”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden