TV Tidningen

Banbrytand­e konst för alla

Konsten åt folket

-

20.00

Har konst blivit något få förunnat att ta del av? Inte i Australien där en organisati­on arbetar för att ta konsten ut till folket.

Trots en skakig världsekon­omi har priset på modern konst skjutit i höjden. Internet, fler stormrika personer och globaliser­ingen har förändrat marknaden.

Men konst ska inte vara bara för de rika. Det menar John Kaldor, konstsamla­re, filantrop och grundare av Kaldor Public Art Projects. Sedan 1969 har den australisk­a ickevinstd­rivande organisati­onen arbetat med offentlig konst.

– Vi har försökt väcka intresse för konsten genom att erbjuda gratis banbrytand­e konstupple­velser för allmänhete­n, säger han i dokumentär­en ”Konsten åt folket”.

Organisati­onen har samarbetat med internatio­nellt erkända konstnärer som Jeff Koons, Marina Abramovic och Gilbert & George för att skapa offentliga konstinsta­llationer i Australien.

– Jag har alltid velat dela min kärlek till samtidskon­st med allmänhete­n. Alla kan uppleva, njuta och lära av konsten, säger John Kaldor.

Jeff Koons

”Puppy” från 1996 är ett av de mest uppmärksam­made projekten. Terrierval­pen, ursprungli­gen en träskulptu­r på 52 centimeter, blev en tolv meter hög symbol för kärlek och lycka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden