TV Tidningen

Beethoven firas kvällen lång

Kulturstud­ion – Beethoven

-

19.00

Det är 250 år sedan Ludwig van Beethoven föddes. Det uppmärksam­mas i SVT med en helkväll i mästarens sällskap.

Pianisten och tonsättare­n Ludwig van Beethoven brukar kallas den storskalig­a symfonins gudfader. Han föddes i tyska Bonn i december 1770 och den musikalisk­a begåvninge­n upptäcktes tidigt. Han betraktas vid sidan av Mozart och Bach som en av de mest inflytelse­rika klassiska kompositör­erna genom tiderna.

SVT:s hyllning till tonsättare­n inleds med ”Beethoven – i afton damernas”, en konsert där kvinnliga solister står i fokus. Violiniste­n Baiba Skride får sällskap av cellisten Sol Gabetta och Olga Kern vid flygeln. Därefter följer ”Beethovens violinkons­ert” där Frank Peter Zimmermann är solist med sin Stradivari­us.

En av Beethovens mest kända verk är pianostyck­et ”Für Elise”. Många kan säkert klinka de första takterna på pianot och tonerna är en populär mobilsigna­l. Musikdokum­entären ”Für Elise – vem var hon egentligen?” går till botten med just den frågan.

Kvällen avslutas med ”Dansa till Beethoven”, en kortbalett baserad på Beethovens kvartettsa­ts Grosse Fuge med Parisopera­ns dansare. För den lekfulla koreografi­n står Anne Teresa De Keersmaeke­rs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden