TV Tidningen

Konceptet gör succé än i dag

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

” Föga anade vi att konceptet skulle vara tidlöst

Underbart är kort. Inte bara en klassisk Povel Ramel- melodi. Fem minuter korta ”K-märkta ord” är en av sommarens stora tittarfram­gångar.

Lite snålskjuts har det väl åkt på att visas klockan 18.25 i SVT1, direkt efter Rapport, lokala nyheter och Sportnytt. Men 400 000500 000 tittare varje vardagskvä­ll är kanonsiffr­or. Sista avsnittet visas torsdag den 13 augusti. Massor av avsnitt finns på SVT Play.

Och det är ofta ljuvliga minuter. Göran Willis och Staffan Bengtsson presentera­r ord som var extra gångbara på 1950- och 1960-talen. Till väl valda arkivbilde­r, nästan alltid i svartvitt, pratar duon roligt och informativ­t om saker och ting som rökruta, after ski, varubussar, twist, papperspel­lar, rea, allaktivit­etshus, jippo, jeepar, turist, kärnfamilj, fika, hurtbullar och mycket annat.

Alltihop började som inslag i ”Nästa Nybroplan”, ett kultur- och nöjesprogr­am som visades några säsonger tidigt på 1990talet. Debuterand­e programled­are var Eva

Beckman, sedan i våras programdir­ektör för SVT. Bengtsson och Willis började med att åka runt i Sverige i en Volvo Amazon och filma och på egen hand K-märka gamla hotell, bensinmack­ar och andra byggnader. Snart hade de förvandlat sig själva till etablerade K-spanare. Åren efter fortsatte de med hundratals inslag, bland annat om just hur olika ord hade uppstått, som visades i ”Nike” och ”Go'kväll”. De har också skrivit böcker i ämnet.

Jag jobbade med ”Nästa Nybroplan” när konceptet föddes. Vi andra reportrar hade lite kul åt hur Kspanarna när de skulle sätta ihop sina inslag, varje gång satte sig i ett rum med samma tre jazzplatto­r som sedan blev stämningsf­ull bakgrundsm­usik.

Föga anade vi att konceptet skulle vara tidlöst och göra succé även knappt 30 år senare. Äras bör även arkivets Bertil Fröman, en av SVT:s doldisgeni­er.

 ??  ?? ETABLERADE K-SPANARE Staffan Bengtsson och Göran Willis började med att åka runt i Sverige och på egen hand K-märka gamla hotell, bensinmack­ar och andra byggnader.
ETABLERADE K-SPANARE Staffan Bengtsson och Göran Willis började med att åka runt i Sverige och på egen hand K-märka gamla hotell, bensinmack­ar och andra byggnader.
 ?? JAN- OLOV ANDERSSON ??
JAN- OLOV ANDERSSON
 ??  ?? duon Twist är ett av orden som ord”. presentera­r i ”K-märkta
duon Twist är ett av orden som ord”. presentera­r i ”K-märkta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden